2024. április 28. - Valéria

Obama és a rekorszemét

Az első afroamerikai elnök történelmi beiktatásán történelmi mennyiségű szemét keletkezett: a 2 milliós tömeg után csaknem 100 tonna hulladékot kellett eltakarítani.
2009. január 23. péntek 06:25 - Hírextra
Barack Obama hivatalba lépése a nyitottság jegyében zajlott: a beiktatás alkalmából kedden teljes hosszában megnyitották a tömeg előtt a Capitolium és a Lincoln-emlékmű közötti belvárosi sétányt, a Mallt.

Ez volt a legnagyobb kerti parti, amelyet Amerika valaha látott - fogalmazott a USA Today, megjegyezve, hogy az ünneplés után monumentális takarítás következett. Csak a Mallról és környékéről, valamint a Fehér Ház közeléből 100 tonna hulladékot szállítottak el a szemetesek, más helyeket is hozzászámítva 130 tonna szemét keletkezett.

"Több volt a szemét, mint bármelyik július 4-i felvonulás vagy bármilyen egyéb esemény után" - mondta William Line, a Mall parkszolgálatának szóvivője. A szemetesek kézmelegítő palackok, üvegek, élelmiszerek, újságok, takarók, kesztyűk és amerikai zászlók hegyeit hordták el a helyszínről.

Sokan elhagyták hálózsákjukat és töméntelen mennyiségű Obama-kalap, Obamás táska és zokni hevert mindenfelé. A lezárt utakról 20 söprögető jármű kotorta a szemetet félre, és a járdák mentén tucatnyi szippantóskocsi porszívózta össze a hulladék nagyját. A maradékot, a kisebb poharakat, újságokat és egyebeket több száz takarító munkás szedte össze kézzel.

A már kedden este elkezdődött takarítási hadművelet egész éjszaka tartott, a környéket szerda reggelre javarészt meg is tisztították. A tömeg elvonultával eltávolították az eseményre felállított 5500 mozgóvécét is.

A történelmi napon egyébként nem történt haláleset, a 2 milliós tömegből mindössze 957-en lettek rosszul a hidegben, akiket a helyszínen kezeltek. A nagy kavarodásban 32 gyerek tűnt el, de ők is megtalálták szüleiket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását