2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vécépapír és tandíj

Orbán Viktor egy zárt párttanácskozáson úgy fogalmazott a mai fiatalságról, hogy ők „mintha rossz anyagból lennének”, legalábbis kevésbé érdekli őket a politika, mint a korábbi nemzedékeket. Több fideszes hangot is adott aggodalmának, hogy épp
2008. február 29. péntek 11:33 - Constantinovits Milán
A hallgatás ára, az oktatás bére

Az ex-miniszterelnök kifakadását motiválhatta az a sikertelen demonstráció is, amelyet a Fidelitas gründolt az oktatási tárca épülete elé a múlt héten. A tandíj elleni tiltakozáson ugyanis mindössze pár tucat lelkes pártaktivista volt jelen. A érdektelenségbe fulladt megmozdulás után joggal tehető fel a kérdés, hogy a nagyszámú hiányzás a szervezés esetlenségének, vagy a témát övező hallgatói érdektelenségnek „köszönhető-e”. Esetleg már minden érintett el is fogadta a fer fair voltát.

Az érdektelenségnek más jelei is mutatkoznak: ugyan még 2006 nyarán az EFOTT-on a diákok füttykórussal jutalmazták a tandíjról értekező rózsaszín pólós Gyurcsányt és a raccsoló Hillert, amikor nem tudtak választ adni feltett kérdéseikre; de aztán elhalt ez az önvédelmi reflex. Pontosabban a forró ősszel volt egy nehezen megszervezett fáklyás demonstráció a kérdésben (nulla hatékonysággal), illetve tavaly októberben is. Ez utóbbi különösen tragikomikusnak bizonyult, alig maroknyian vonulgattak transzparensekkel.

Bagi László az ELTE BTK hallgatói önkormányzatának alelnöke ugyan kijelentette korábban, hogy: „Nem csak a HÖOK feladata lenne, hogy hallassa a hangját. Egy jól működő kamara, egy jól működő szakszervezet kellene - persze megjegyzem, ezekből nem egy, hanem sok van. Fontos, hogy kiálljanak az érdekeikért. Nem nyilatkozhatok senkinek a nevében, de bízom abban, hogy lesz szélesebb összefogás.” De ő is mellélőtt. Nagyobb megmozdulásra azóta sem került sor.

MegHÖKkentő mindennapok

Mielőtt azonban végleg elásnánk a hallgatói öntudatot, érdemes arról is szót ejteni, hogy eme demonstrációk szervezése nem alulról történt, hanem a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) bábáskodásával. Nyilván ez nem mentesíti a tényleg unott tömegeket (akik olyannyira kiábrándultak a közéleti huzavonából, hogy egy vállrándítással tudomásul vették a fert is), ám azért fejétől bűzlik a hal. A HÖOK márpedig egy túltáplált, bürokratikus, megkockáztatom „kollaboráns” ernyőszervezet. Komoly pénzekkel, sajtólehetőségekkel, szervezeti infrastruktúrával működő terepasztal az ifjú politikusjelölteknek. (Elég az önkényeskedő szegedi HÖK-elnökre, Török Márkra gondolni, akit a támogatások szétosztása során panamázgatott nem kicsit.)

Egy átlagos egyetemen pedig a mindennapok során nem sok hasznát érzi egy átlaghallgató a HÖK-nek. Néha szavazni kell a jelöltekre, meg véleményezni az oktatók munkáját, de ezt leszámítva, mintha egy másik körben, másik szférában mozognának a diákvezetők.

Nem azt állítom, hogy haszontalan lenne az egész kezdeményezés: a nagy nyugati egyetemvárosokban igenis fontos szerepe van a hallgatói véleménynyilvánításnak, autonómiának. Nálunk ezt a fajta önszerveződő, alkotó önkormányzatiságot – kevés kivételtől eltekintve – nem sikerült meghonosítani. S az sem igaz, hogy a mai fiatalság teljesen apatikus lenne minden irányba: a Critical Mass-en például rendszeresen óriási tömegek jelennek meg, amelyek jó része bizony a huszonéves generációból kerül ki.

Politikai egérlyukak

Sajnos nem csak a HÖOK, a szimpla közéleti aktivizmus lehetőségei is elég kevés kibontakozást, önmegvalósítást kínálnak a hallgatóknak. Az egyetemi politizálás formálisan ugyan nem halt ki, ma is minden nagyobb és jelentéktelenebb politikai formáció, civil szerveződés képviseli magát a tanintézményekben. Viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy ezekben a hallgatóknak egy jól meghatározható szegmense vesz csak részt aktívan. A kocsmapolitizálást most ne számítsuk ide.

Na meg igazi alternatíva sincs. A bagolyfejű Fidelitasosok nagyzoló és semmitmondó „polgári politizálása” több mint siralmas. Kiábrándító, töketlen, és teljes mértékben hatástalan: jól szituált pubifiúk passziója. Az IDF vagy az IKSZ (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség) pedig egy vicc, hangzatos buborékhámozás, különösebb súly nélkül. Még rosszabb a balos orientációval rendelkezőknek: Zuschlag után épeszű ember nem lép be a Fiatal Baloldalba és kész. Pár évig biztosan nem. Az Új Generációról nem is beszélve. Egy két-három százalékos törpepárt ifjúsági szervezetében mire van lehetőség? A szexuális szabadság jegyében kotont osztogatni a Moszkván, arra. Ráadásul Kóka árnyékában politikustanoncnak lenni több mint morbiditás, az ízlésficam.

A helyzet nem örvendetes, egy rendszerváltással felérő szemléletváltás ráférne a HÖOK-ra, de a fiatalokra is. Nem is a népszavazási hacacáré miatt, egyszerűen azért, mert minden felvilágosult demokráciának alapeleme a tudatos állampolgár. Különben itt a konzumidióták, a tudattalan fogyasztók társadalma, akiknek tök mindegy, mit, hol és miért. Legyen szó tandíjról vagy vécépapírról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2008. február 29. 12:15
Ki meri kétségbe vonni, hogy én vagyok Kossuth reinkarnációja? (Orbán)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását