2024. április 19. - Emma

Tömeges hepatitisz és AIDS-fertőzés gyanúja

Többször használt fecskendők és ampullák miatt hepatitisz- vagy HIV-vírussal fertőződhetett meg több tízezer ember egy Las Vegas-i klinikán. A Nevada állami egészségügyi felügyelet veszélyeztetettnek nyilvánította az összes pácienst, aki altatóinjekciót k
2008. február 29. péntek 13:13 - Hírextra

A hatóság mind a 40 ezer érintettnek sürgős felülvizsgálatot javasol.
Január óta hat új hepatitisz C-megbetegedést regisztráltak Las Vegasban és környékén, ami a háromszorosa a térségben megszokottnak. Kiderült, hogy a hatból öt beteg altatóinjekciót kapott a központban, ráadásul ugyanazon a napon.

Az ügyben indított vizsgálat megállapította, hogy "a nem kellően biztonságos fecskendőhasználati gyakorlat következtében a páciensek más páciensek vérével kerülhettek közvetlen kapcsolatba" - áll a hatóság közleményében. "A fertőzés lehetséges oka az egyszer használatos fecskendők (tehát nem az injekciós tű), illetve az egy adagot tartalmazó altatógyógyszeres ampullák többszöri használata."

Az esettel összefüggésbe hozható hepatitisz B megbetegedést vagy HIV-fertőzést eddig még nem diagnosztizáltak. A hatóság szerint ilyen nagyságrendű betegfigyelmeztető intézkedésre még nem volt példa az amerikai egészségügy történetében.

Az érintett intézmény, az Endoscopy Center of Southern Nevada ugyancsak felülvizsgálatot javasol, és tudatta, hogy megtették a szükséges korrekciós lépéseket.

A hepatitisz C súlyos májkárosodást okozó betegség, lappangási ideje több év is lehet, a szakértők ezért külön hangsúlyozzák, hogy azok is végeztessék el a tesztet, akik egészségesnek érzik magukat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását