2024. május 8. - Mihály

Gusztos Péter és Gál J. Zoltán mentelmi ügye

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy - a képviselő kérésének eleget téve - függessze fel Gusztos Péter (SZDSZ) mentelmi jogát; Gál J. Zoltán (MSZP) esetében a testület nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését. A döntésekről a bi
2008. február 19. kedd 07:39 - Hírextra
Gusztos Péter ügyéről a szakértő elmondta: a legfőbb ügyész közvádas eljárást kezdeményezett a szabaddemokrata politikussal szemben, számvitel rendjének megsértése vétsége miatt. A gyanú szerint Gusztos Péter a feleségével közös betéti társaság felszámolása során szabálytalanságot követett el.

A szabaddemokrata politikus a bizottság előtt azt monda, megítélése szerint megalapozatlan a legfőbb ügyész kezdeményezése.

Gusztos Péter korábban az MTI-nek azt monda, 2000-ben százezer forint alaptőkével alapítottak egy betéti társaságot, amelynek ő az ügyvezetője és a beltagja. Megjegyezte, hogy amióta parlamenti képviselő, semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytatott és ennek a "családi cégnek" 2002 májusa óta nincs forgalma. Mint mondta, jelenleg a társaság felszámolása zajlik, az eljárás során az ügyészség hiányosságokat talált. Gusztos Péter elismerte, hogy elkövetett adminisztrációs mulasztásokat, de tagadja, hogy elkövette volna az ügyészségi indítványban szereplő vétséget.

A liberális képviselő a mentelmi bizottság ülésén maga kérte mentelmi jogának felfüggesztését, annak érdekében, hogy ügyét tisztázni lehessen - közölte a bizottsági szakértő.
Gál J. Zoltán múlt héten kezdődött ügyét hétfőn a szocialista képviselő meghallgatásával folytatta a mentelmi bizottság. A képviselő ellen Polgár Tamás, ismert nevén Tomcat tett feljelentést rágalmazás vétsége miatt.

Az ügyet ismertetve a mentelmi bizottság szakértője közölte: Gál J. Zoltán még államtitkárként 2007. október 22-23-án az operatív törzs vezetőjeként az általa kapott hivatalos rendőrségi jelentés alapján a sajtó számára nyilatkozott, amit az érintett sérelmezett.

A testület - azt követően, hogy Gál J. Zoltán válaszolt a bizottság tagjainak kérdéseire - úgy döntött, azt javasolja az Országgyűlésnek, ne függessze fel a politikus mentelmi jogát.

Gál J. Zoltán mentelmi ügyét múlt héten kezdte tárgyalni a mentelmi bizottság. Ekkor a politikus nem tudott megjelenni a testület előtt, amit levélben közölt az érintettekkel.

A két politikus mentelmi ügyében várhatóan jövő hétfőn hoz döntést az Országgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását