2024. április 27. - Zita

Önálló Paralimpiai Bizottságot szeretne az MDF

Az MDF felszólítja a kormányt, hogy a sporttörvényben biztosítsa a Magyar Paralimpiai Bizottság önállóságát, vagy gondoskodjon arról, hogy ez a szervezet albizottságként integrálódhasson a Magyar Olimpiai Bizottságba - mondta az MDF frakcióvezetője, pénte
2008. február 29. péntek 18:04 - Hírextra

"Az MDF felszólítja a kormányt, hogy a következő sporttörvényben, csakúgy, mint a Magyar Olimpiai Bizottság esetében, biztosítsa a Magyar Paralimpiai Bizottság (...) önállóságát, vagy készítse elő, hogy a következő olimpiai ciklusban ez a szervezet albizottságként integrálódhasson a Magyar Olimpiai Bizottságba" - fogalmazott Herényi Károly, a Farkas Péterrel, a Testnevelési Egyetem adjunktusával közösen tartott sajtótájékoztatón.

A politikus közölte: az MDF ragaszkodik ahhoz, hogy a paralimpiai bizottság státusa megmaradjon, hiszen ezzel lehet biztosítani, hogy Magyarország részt tudjon venni a paralimpián. Emellett ragaszkodnak ahhoz is, hogy a fogyatékos sportolók költségvetési támogatása ne csökkenjen.

Herényi Károly elmondta: a fogyatékossport a nemzeti kultúra része, így mind a kormánynak, mind az Országgyűlésnek kötelessége, hogy a működéshez szükséges feltételeket biztosítsa.

Farkas Péter közölte: a sporttörvény módosításával a kormány egy köztestületet hozna létre a fogyatékosok sportszervezetei számára, s ezzel a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), mint önálló szervezet, megszűnne.

Mindez azt jelentené - mondta -, hogy megkérdőjeleződne az MPB tagsága a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságban, s így a magyar fogyatékos sportolók nem indulhatnának Paralimpiai Játékokon, és Magyarországon sem lehetne ilyen versenyt rendezni. Farkas Péter közölte: e módosításra az ősz folyamán lehet számítani, így ez a pekingi szereplést nem veszélyezteti.

A szakember hozzátette: ha a magyar fogyatékos versenyzők nem indulhatnának a paralimpiai játékokon, akkor Budapest elesne az Olimpiai Játékok megszervezésének lehetőségétől is, hiszen egy esetleges budapesti olimpia feltétele a paralimpiai versenyek megszervezése is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását