2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nyílt levél Demszky Gáborhoz

Vállalkozói szervezetek nyílt levele a behajtási díjról Dr. Demszky Gábor főpolgármester és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes részére.
2008. február 29. péntek 18:34 - Hírextra
Dr. Demszky Gábor főpolgármester
és
Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes
részére

Tisztelt Főpolgármester Úr! Tisztelt Főpolgármester-helyettes Úr!

Szervezeteink értetlenséggel, és teljes megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Budapest Főváros Közgyűlése a 2008. február 28-i ülésnapján ismét napirendre tűzött behajtási díjrendelet-módosítással kapcsolatosan a rendelet végrehajtásának felfüggesztése vonatkozásában - határozott kérésünk ellenére - nemleges döntés született.

A módosítások holnapi hatályba lépése, és az engedélyezések nyolcnapos határideje megoldhatatlan, kezelhetetlen helyzet elé állítja a fuvarozó társadalom fővárosi feladat ellátásban tevékenykedő részét, a budapesti telephellyel rendelkező, és a Budapesten tranzitáló külföldi és magyar fuvarozókat. Az engedélyezések ügymenete, és a rendeletben meghatározott engedélyezési határidők teljesen ellentétesek a hazai és nemzetközi logisztika és szállítmányozás működési elveivel és gyakorlatával, ezért a rendelet jelen formában történő hatályba lépése súlyos kihatással lesz a fővárosi ellátásra, az ipari és kereskedelmi egységek tevékenységére, és a közlekedés biztonságára egyaránt.

Szervezeteink a módosító rendelet előterjesztése óta a békés, tárgyalásokon és közös megegyezésen alapuló megoldást szorgalmazták. Értetlenséggel állunk az előtt, hogy 2008. február 20-án Ficsor Ádám kabinetfőnök úrhoz, és főpolgármester-helyettes úrhoz eljuttatott szakmai anyagunk méltánylás, sőt válasz nélkül maradt, és folyamatos jó szándékú figyelmeztetéseink ellenére a főváros a drasztikus módosító rendelet alkalmazása mellett kötelezte el magát.

Szintén értelmezhetetlen számunkra a behajtási engedélyezési eljárásban, és az engedélyek kiadásában illetékes Parking Szervező, Fejlesztő és Tanácsadó Kft. által a hatályba lépést megelőző utolsó napra - 2008. február 29-én délután 15.00 órára - összehívott "érdekegyeztető fórum" megtartása. Jelen pillanatban nem látunk lehetőséget arra, hogy az ügyben döntési hatáskörrel nem rendelkező, kizárólag a végrehajtásért felelős intézmény által kezdeményezett találkozón bármilyen olyan megegyezés szülessen, mely előremozdulást jelenthet a kialakult helyzetben. Ezért ezúton kívánjuk kinyilvánítani, hogy a fórumon való részvételünknek akkor látjuk értelmét, ha azon a főváros részéről felhatalmazott, legmagasabb szintű felelős döntéshozó, illetve a módosító rendeletet előterjesztő Főpolgármester Úr, vagy Főpolgármester-helyettes Úr is képviselteti magát.

Tisztelt Főpolgármester Úr, Tisztelt Főpolgármester-helyettes Úr!

Fuvarozói szervezeteink és szakmai szövetségeink tagsága, valamint a budapesti vállalkozási kört képviselő társadalmi szövetségek tagsága teljes értetlenséggel áll a rendelet-módosítás következményeivel szemben. A fuvarozói szektor részéről az érdeklődés, az információk igénye óriási mértékű és folyamatos. A kialakult helyzet megingatta a vállalkozások jogba vetett hitét és bizalmát, a közhangulat elkeseredett, és szervezeteink a legnagyobb igyekezet ellenére sem tudnak a fuvarozó társadalom számára megnyugtató, elfogadható tanáccsal, vagy javaslattal szolgálni.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az érintett szakmai szervezetek és szövetségek között 2008. március 1-én egyeztetésre kerül sor, melynek fő kérdése a rendelet-módosítással kapcsolatban várhatóan kialakuló helyzet kezelése, és a szervezetek részéről szükséges intézkedések kidolgozása lesz. Ugyanakkor a tőlünk függetlenül, spontán módon kialakuló demonstrációs hangulat, és a várható atrocitások elkerülése érdekében kénytelenek vagyunk elvárni Budapest Főváros vezetése részéről a mai fórumon a legmagasabb szintű személyes részvételt, illetve a valóban érdemi, a korábban már részünkről írásban eljuttatott, számunkra március 1-i hatállyal is elfogadható megoldások ismertetését.

Sürgős válaszukat várva, tisztelettel:

Peredi Péter főtitkár
Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége
FUVOSZ
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását