2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem számítanak szélsőséges megnyilvánulásra

Nem számít szélsőséges csoportok tevékenységére sem a március 9-ei népszavazás napján sem pedig a március 15-ei nemzeti ünnepen a nemzetbiztonsági szolgálat - mondta az MTI kérdésére Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli m
2008. február 29. péntek 17:45 - Hírextra

A titokminiszter a BM Duna Palotában tartott ünnepi rendezvényt követően újságírók előtt azt mondta: a szakszolgálatoknak nincs információja arról, hogy erőszakos cselekedetekre készülnének szervezetek, a szélsőséges csoportok is törvényes keretek között tervezik akcióikat, ezért békés ünnepségre számítanak.

Szilvásy György az ünnepi beszédében elmondottakat megismételve kijelentette: továbbra is mindent megtesznek, hogy keresztülhúzzák olyan szélsőséges tényezők számítását, amelyek fenyegetéssel, megfélemlítéssel, gyújtogatással és politikai zsarolással próbálkoznak. Ugyanis akik házilag készített Molotov-koktélokkal kezdik, gyakran sokszorosan pusztító eszközökkel folytathatják - tette hozzá.

Szilvásy György kijelentette: azok, akik anyagilag, politikailag támogatják a rendbontásra készülőket, érzik, hogy nem maradhatnak láthatatlanok, tetteik nem maradhatnak büntetőjogi következmények nélkül. Hozzáfűzte, a szélsőséges csoportoknak nincs tömegtámogatásuk, és ezt már a szerveződések is látják. Az országgyűlési képviselők elleni Molotov-koktélos támadásokról, valamint az azok elkövetését magára vállaló Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregről folytatott nyomozás eredményeiről a tárca nélküli miniszter a távirati iroda kérdésére úgy válaszolt, az eddig begyűjtött információkat átadták a rendőrségnek, és az eljárás az ügyészség felügyelete mellett zajlik.
A schengeni határok megnyitásával a terrorizmus elleni harcban a kockázatok nem nőttek, az Európai Unió tagállamaitól nem érkezett olyan információ, hogy Magyarország veszélyeztetettebb országgá vált volna a nemzetközi bűnszervezetek, terrorista csoportok vonatkoztatásában - mondta a titokminiszter.

Szilvásy György szerint a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítése nem jelent semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot. "Kockázat akkor lenne, ha nem épülhetne meg".
Hangsúlyozta, a Nabucco és a Déli Áramlat nem egymással versengő, hanem két, egymást kiegészítő projekt, és Magyarországnak egyikből sem szabad kimaradnia, ugyanis az energiafüggőség elkerülését így lehet biztosítani.

Szilvásy György nem politikai vitának, hanem felelőtlennek és nemzetbiztonsági problémának tartja, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának munkáját "bojkottálják" a fideszes és kereszténydemokrata képviselők, akik így kívánnak tiltakozni Laborcz Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói kinevezése miatt.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenysége felett a parlamenti felügyeletet az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága gyakorolja, amelynek elnöke a kétharmados törvény szerint csak ellenzéki képviselő lehet. Az 1996 márciusától hatályos törvény önálló szervezetként határozza meg a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, amely a Nemzetbiztonsági Hivatalból kiválva a harmadik polgári nemzetbiztonsági szolgálat lett.

A polgári nemzetbiztonsági feladatok ellátására az országhatáron belül a Nemzetbiztonsági Hivatal, míg az országhatáron kívül az Információs Hivatal az illetékes. A feladatok elvégzéséhez szükséges technikai hátteret a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat biztosítja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását