2024. május 18. - Erik, Alexandra

Balázs Péter végre felébredt?

Elfogadhatatlannak nevezte Balázs Péter külügyminiszter a pozsonyi parlamentnek a magyar-szlovák kapcsolatokat érintő, közelmúltban elfogadott nyilatkozatának egyes megállapításait.
2009. június 24. szerda 11:05 - HírExtra
A szlovák törvényhozás június 3-án tartott rendkívüli üléséről kiadott nyilatkozat olyan kitételeket tartalmazott, amelyek elfogadhatatlanok Magyarország számára. Különösen vonatkozik ez azokra a megállapításokra, amelyek szerint mély aggodalomra ad okot "a nacionalizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet szélsőséges megnövekedése a magyar társadalomban", illetve amely szerint "a Magyar Köztársaság néhány alkotmányos képviselőjének és politikusainak olcsó, demagóg és nacionalista felhívása aláássák a szlovákok és a magyarok békés együttélését" - közölte Balázs Péter.

Tény ezzel szemben - mutatott rá -, hogy a magyarországi szélsőséges erőktől elhatárolódott a magyar kormányfő, az államelnök, a törvényhozás elnöke, csakúgy, mint a parlamenti pártok vezetői.

A tárca vezetője hozzátette: Magyarország még furcsábbnak tartja, hogy a szlovák külügyminisztérium éppen az Európai Tanács június 18-19-i ülése előtti napokban jegyzék kíséretében küldte el a nyilatkozatot az EU- és NATO- országok pozsonyi képviseleteinek. "Ezzel eltért azoktól a módszerektől, melyekről egy hónappal korábban a külügyminiszterek megegyeztek" - állapította meg.

Úgy fogalmazott: "ettől a kellemetlen incidenstől eltekintve, magyar részről valljuk és visszük tovább, hogy a kapcsolataink új szakaszát a kölcsönös tisztelet, a barátság és az egymás elfogadásán alapuló együttműködés hivatott jellemezni. Egymást nem azonosítjuk a politikai szélsőségesekkel, a megoldásra váró közös problémáinkat pedig közösen próbáljuk megoldani - a közvetlen párbeszéd révén."

A szlovák parlament június 3-i ülésén elfogadott nyilatkozatában ítélte el Orbán Viktor Fidesz-elnök és más magyar politikusok "nacionalista kijelentéseit".

A Fidesz elnöke május végén Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen tartott választási nagygyűlésen egyebek között úgy fogalmazott: az európai parlamenti (EP) választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a júniusi döntés öt évre meghatározza a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

A több mint hat órán át tartó indulatos parlamenti vitában a koalíciós szlovák képviselők több éles, magyarellenes kijelentést tettek, amelyeket csak az MKP képviselői utasítottak vissza.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke beszédében javasolta, hogy Orbán Viktort tiltsák ki Szlovákiából, az MKP-t pedig helyezzék törvényen kívül. A nacionalista politikus szerint Orbán "fanatikus" politikus, akinek célja Nagy-Magyarország visszaállítása.
Robert Fico kormányfő, aki Slotát megelőzően szólalt fel, szintén "nagymagyar nacionalizmusról", magyar "irredentizmusról és revizionizmusról" beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti.

A nyilatkozat szerint Orbán Viktor és más magyar politikusok kijelentései "az etnikai elkülönítésre, a szomszédos országok függetlenségének tagadására, valamint a Szlovák Köztársaság területi egységének kétségbe vonására és az instabilitás ösztönzésére irányulnak Közép-Európában". Orbán és a Fidesz más politikusai durván visszaéltek az EP-kampánnyal, azt "a nagymagyar nacionalizmus és revizionizmus eszméinek terjesztésére használták fel".

A parlament felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen határozott diplomáciai lépéseket a "Szlovákia szuverenitásának és területi épségének megsértésére irányuló tevékenység magakadályozására." Ugyancsak feladatul kapta a kormány, hogy minden szinten tájékoztassa a nemzetközi közösséget a pozsonyi parlamenti többség szerint Közép-Európa stabilitását veszélyeztető tevékenységről.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter sajtóértekezleten kijelentette: Pozsony különbséget tesz a magyarországi kormányzat és az ellenzék között, s ezért Orbán Viktor vitatott kijelentései a Kárpát-medencei magyarság képviseletéről az Európai Parlamentben nem terhelik a hivatalos államközi kapcsolatokat.

A magyar kormányszóvivő egyelőre nem tudta megerősíteni azokat a pozsonyi sajtóhíreket, amelyek szerint a szlovák kormányfő július 7-én vagy 9-én találkozik magyar partnerével. A szlovák miniszterelnöknek szóló budapesti meghívólevelet Balázs Péter adta át májusi pozsonyi látogatásán.

Bajnai Gordon magyar kormányfő egy nappal a szlovák parlament nyilatkozatának elfogadása után közölte: "méltatlan megjegyzésekkel" illették szlovákiai politikusok Orbán Viktort. "Nem igaz az, amit az egyik szlovákiai kormánypárt vezetője mondott, (...) Orbán Viktor nem neofasiszta politikus" - mondta a magyar kormányfő újságíróknak nyilatkozva Krakkóban, ahol a visegrádi csoport kormányfőivel találkozott. Hozzátette: "bár nem tiszte megvédeni a Fidesz elnökét - ezeket a kijelentéseket mindenkinek vissza kell utasítania".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását