2024. május 8. - Mihály

Emlékmű a navajó indián kódbeszélőknek

Emlékművet állítottak a második világháborúban szolgált navajo indián kódbeszélők tiszteletére Phoenixben, Arizona állam fővárosában a nemzeti hősök szoborparkjában.
2008. február 29. péntek 17:37 - Hírextra

A csaknem három méter magas bronzszobor egy navajo katonát ábrázol bevetés közben, amint üzenetet küld a rádióján. Az amerikai nemzet és Arizona történetének kiemelkedő személyiségei előtt tisztelgő emlékművek között állították fel a Wesley Bolin Memorial Plazán.

"Sokáig másodosztályú polgárként kezeltek minket, most pedig hősként ünnepelnek. A legtöbben soha nem hitték volna, hogy Arizona állam ilyen megtiszteltetésben részesíti a népemet" - mondta Keith Little, a navajo kódbeszélők egyesületének elnöke a szoboravató ünnepségen.

A törzs az Arizona, Utah és Új-Mexikó határvidékén elterülő rezervátumban él. A Pearl Harbor ellen 1941 decemberében intézett japán légitámadás után több ezren jelentkeztek önként a seregbe. A tengerészgyalogságon nagyjából 420 navajót képeztek ki rejtjelező specialistának. A csendes-óceáni fronton vívott összes csatában részt vettek. Az anyanyelvüket használták és a japánok soha nem tudták megfejteni az üzeneteiket.

A kódbeszélők (code talkers) akkor vonultak be végérvényesen a világháborús legendák közé, amikor az egyik legvéresebb ütközet, Ivo Dzsima ostromának első két napja alatt percnyi szünetet sem tartva több mint 800 üzenetet továbbítottak mindössze hatan. Hibátlanul végzett munkájuk kulcsfontosságúnak bizonyult abban, hogy az amerikaiak végül be tudták venni a szigetet.
"Nagy nap ez a mai" - mondta Little a csütörtöki ünnepségen. "Keményen megdolgoztunk érte."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását