2024. május 17. - Paszkál

Aggályos mértékű kötvény kibocsátás

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat döntését, miszerint zártkörű kötvényt bocsát ki, a közgyűlés MSZP-frakciója önmagában nem ellenzi, ám annak 4 milliárdos mértéke az önkormányzat gazdálkodásának biztonságát veszélyezteti - mondta a testület szoci
2008. február 29. péntek 15:34 - Hírextra

A kötvény kezelhető "beépített bombaként is", amely képes olyan optikai csalódást kelteni, mintha nem lenne pénzügyi probléma, mindaddig, amíg a kiadási oldalon nem jelentkezik - jelentette ki.
Tokajiné Demecs Katalin a 2008-as költségvetésben megjelölt 834 millió forintos hiány kapcsán megjegyezte, a megyei önkormányzat adósságnövekedése tovább folytatódik.

Balogh Béla, a közgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke azt fejtegette: mivel egy megyei önkormányzatnak nincs lehetősége értéktermelő beruházások létrehozására, így a kötvény visszafizetésére más forrása nincs, mint illetékbevétel, erre alapozni pedig nagy kockázat.

Tokár István, a közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke a svájci frankban felvett kötvény visszafizetésénél az árfolyamkockázatra mutatott rá, amelyet csak az csökkenthet, ha az ötéves moratórium letelte után a magyar fizetőeszközt eurónak hívják majd.

Fejér Andor, a közgyűlés fideszes elnöke az elhangzottakra az MTI-nek úgy reagált: a kötvény visszafizetésének garanciáját többek között abban látja, hogy a pénzt a pályázati lehetőségek függvényében olyan fejlesztésekre fordítják, amik az intézmények működtetését gazdaságosabbá, hatékonyabbá teszik. Ha a fennmaradó összeg egy részét helyben is hagyják, az önkormányzatnak több pénze marad. Arra a kérdésre - mi lesz a ha a megyerendszer a 20 éves futamidő alatt megszűnik? - azt válaszolta, utódszervezetet mindig kijelölnek, amelyik átvállalja a feladatokat és az anyagi terheket.

A fideszes többségű megye önkormányzat egy hete fogadta el idei költségvetését több mint 17 milliárd forintos kiadással, 16,3 milliárd forintos bevétellel és 834 millió forint tervezett hiánnyal. A közgyűlés beruházási feladatai megvalósítása érdekében 4 milliárd forint névértéken svájci frankban húszéves futamidőre és ötéves türelmi idővel kötvény kibocsátását is megszavazta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását