2024. április 20. - Tivadar

Százmillióval támogatják a felújítást

A Csongrád Megyei Önkormányzat 109 millió forinttal támogatja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rekonstrukcióját - közölte Magyar Anna (Fidesz) közgyűlési elnök csütörtökön Szegeden.
2008. február 28. csütörtök 18:38 - Hírextra

Az önkormányzat és a parkot működtető Kht. konzorciumot létrehozva pályázik a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program versenyképes turisztikai termék és attrakciófejlesztés pályázatán 463 millió forintos támogatásra - mondta a politikus sajtótájékoztatóján.

Az 572 millió forint összköltségű beruházáshoz szükséges teljes, 109 millió forintos önerőt a megyei önkormányzat állja - tette hozzá.

Magyar Anna tájékoztatása szerint a rekonstrukció fő eleme a Feszty-körképnek is helyet biztosító rotunda épületének látógatóbarát fejlesztése. A tervek szerint akadálymentésítik az épületet, felújítják a tetőszerkezetet, új kiállítótereket, valamint egy az Árpád-kort és a honfoglalást bemutató állandó tárlatot hoznak létre. Az épületrekonstrukciót kertépítés és a promenád felújítása egészíti ki.
A magyarok bejövetele címet viselő körképet, amely Feszty Árpád festőművész vezetésével neves alkotók - köztük Medgyánszky László - közreműködésével készült, 1894-ben láthatta először a közönség. A honfoglalást megörökítő alkotás a második világháború során megrongálódott, helyreállítása - melyet egy lengyel restaurátorcsoport végzett - 1991-ben kezdődött el. 1995-től az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fő attrakciója.

Horváth Gábor, a park igazgatója 2007 tavaszán jelentette be, hogy a Feszty-körkép épülete felújításra szorul, a tetőzet nagyon rossz állapotban van, s egy vihar bármelyik pillanatban tönkreteheti.
Szentkirályi Miklós, a Magyar Restaurátorkamara elnöke, aki a kulturális tárca megbízásából február elején vizsgálta meg a festmény és a rotunda állapotát megállapította, hogy a Feszty-körkép megóvása érdekében szükség van az épület felújítására, mivel a műalkotás épségének megőrzése rövid távon sem tűnik megoldottnak, az épület esőzésekkor vagy hóolvadáskor folyamatosan beázik, és a kondenzvíz-kicsapódás további károkat okoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását