2024. május 3. - Tímea, Irma

Fogat ültettek a vak szemébe: újra lát

A fia fogának köszönheti, hogy újra lát egy ír férfi, aki két éve baleset következtében vesztette el szeme világát. A műtét során fiának egyik fogát ültették be a szemébe.
2008. február 28. csütörtök 18:34 - Hírextra

Az 57 éves Bob McNichol a nyugat-írországi Mayo járásban él, s mint az ír RTE rádióban elmondta, 2005 novemberében folyékonyra hevített alumínium robbanása következtében vakult meg munkahelyén, egy újrahasznosító üzemben.

Az orvosok közölték vele, hogy semmit sem tehetnek már a látásának helyreállításáért, ő azonban hírét vette, hogy Dél-Angliában, a brightoni Sussex szemészeti intézetében van lehetőség egy különleges műtétre.

Az Olaszországban a múlt század 60-as éveiben kikísérletezett eljárás abból áll, hogy a beteg egyik fogából készítenek alapot egy mesterséges szaruhártyához - felhasználva a fog gyökerét és az állkapocs azt övező részét.

McNichol esetében a látásmentő fogat 23 éves fia szolgáltatta. A beteg jobb szemüregét helyreállították, majd beültették a fogat, és az abba fúrt lyukba beültettek egy szemlencsét.
A műtétsorozat összesen 15 órát tartott. Esélye a sikerre, vagyis arra, hogy megfelelő éleslátást biztosítsanak a betegnek, 65 százalékos volt.

"Most a látásom elég ahhoz, hogy helyet változtathassak és nézhessem a televíziót" - mondta el McNichol.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. február 29. 07:09
ja, ja. "aki eztet elhiszi, szamarabb a lónál." = ezt más írta!
Ezt én:
"vendég
válasz erre 2008-01-30 18:33:41 (#1)
Calogero (y....):

Tudom. Ilyen hírek voltak a Szovjetunióból is hajdanán...
Vologya kezét levágta a gép. Ám gyorsan pótolták, fejlett szocialista technikával felvarrták neki egy tehén tőgyét! És nem csak háromszor olyan hatékonyan dolgozott utána, hanem még 25 liter tejet is adott naponta!
Hogy ezt ki látta? - kérdezhetnénk ugye. Nos hát, az a halszemű Vlagyivosztoki néni pl. akinek pedig azt ültettek be az anekdota szerint....
Ismerős?
;-) "
Don Caló
2008. február 29. 07:05
Az Origon ez volt:

"Megvakult, most a fogával lát
Fuchs Péter 2008. 01. 30., 14:53
ESZKÖZÖK:
Címkék: szem, látás, műtét, foggyökér
Laikusok számára egészen elképesztő műtétet hajtottak végre Indiában egy ötvenéves, látását vesztett emberen: a fogát a szemgödrébe ültetve adták vissza szemei világát.

Öt hónapon át tartott a középkorú, egyébként teherhordóként dolgozó férfin végzett műtétek és gyógyszeres kezelések sorozata a bombayi szemklinikán. A páciens most, két évvel a legutóbbi beavatkozás után újra képessé vált érzékelni a mozgást, és pár méterről már színeket is meg tud különböztetni.

Gondolnánk-e, hogy nem egy vadonatúj felfedezésről, hanem egy több évtizede alkalmazott eljárásról van szó? A módosított osteo-odonto-keratoprosthesis-nak (OOKP) nevezett eljárást, amelynek lényege, hogy a metszőfog szemgödörbe való beültetésével állítják helyre a látást, Olaszországban kísérletezték ki majd negyven évvel ezelőtt. Ezt a műtétet hajtották végre ezúttal sikeresen az indiai sebészek.

A beteg fokozatosan vesztette el a látását, egy szaruhártyáját megtámadó fekély következtében, majd miután kétszer is sikertelen szaruhártya-beültetést végeztek rajta, kénytelenek voltak ehhez az eljáráshoz folyamodni.

Egy műtét során eltávolították a beteg egyik metszőfogát, illetve annak gyökerét, majd a fogat óvatosan beillesztették a férfi szemgödrébe, amelyből eltávolították az eredeti szaruhártyát, az íriszt. Ezt követően a környező izmokkal befedték a szemet, amelybe behelyezték a fogat. A gyógyszerek és egyéb műtéti beavatkozások hatására a fog gyökeréből vett minta elkezdett növekedni. A következő lépés az volt, hogy egy mesterséges lencse és írisz segítségével „összeállították" azt a végleges szemet, amely immár képes arra, hogy képet közvetítsen az amúgy sérülésmentes retinára - és a páciens újra láthat.
A történet tanulsága, mondja a műtétet végző főorvos, Sonia Nankani, hogy vigyázzunk fogainkra, ugyanis a sérült, esetleg lyukas fogak nem használhatók az ilyen átültetésekre, vagyis nem alkalmazható ránk a kiforgatott mondás, miszerint fogat szemért... "
Don Caló
2008. február 29. 06:47
MMR... (A stop.hu-n nem tudiok beírni régóta...) 2008.02.29. 06,38-06,41 ó. "színes kishír" volt ez... ;-)
Ez a hír már felbukkant tudományos hírként januárban, pl. az Origo-n, a fogászati eü. rovatnál és ott van is tréfásabb "aza" hsz. részemről már...
(Elhozom majd, ide bevágom akkor.) ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását