2024. május 5. - Györgyi

Péntekig lehet delegálni

Péntekig jelenthetik be a szavazatszámláló bizottságokba a parlamenti pártok, valamint a népszavazási kezdeményezést benyújtók a delegáltjaikat a március 9-ei népszavazásra. A megbízottakat a helyi választási iroda vezetőjénél (tehát a település jegyzőjén
2008. február 28. csütörtök 14:02 - Hírextra

A két népszavazási kezdeményező, a Fidesz és a KDNP egy közös delegáltat, a Parlamentben képviselőcsoporttal rendelkező többi párt egy-egy képviselőt delegálhat a szavazatszámláló bizottságokba. Ez azt jelenti, hogy az öt parlamenti párt összesen négy tagot delegálhat az ország összesen mintegy 11 ezer szavazókörében működő bizottságokba.

A szavazatszámláló bizottságok öt tagúak, kivéve azokban a szavazókörökben, amelyekben az igazolással (tehát más településről átjelentkezők) voksolnak; itt heten kell, hogy ellenőrizzék a szavazás törvényességét.

A bizottságoknak három olyan tagja van, akikről még az országgyűlési választások előtt döntött a helyi képviselő-testület; a pártdelegáltakkal együtt tehát legfeljebb heten ülhetnek e testületekben. A működőképességhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor póttagokat hívnak be a testületbe. (A póttagokat korábban ugyancsak a képviselő-testület választotta meg).

A szavazatszámláló bizottság munkájában részt vevő, nem pártdelegált tagok bruttó 15 ezer forint díjat kapnak egész napos munkájukért.

A szavazatszámláló bizottságokban ülő tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. Döntéseiket határozat formájában hozzák; csak "igennel" vagy "nemmel" szavazhatnak, nem tartózkodhatnak. A testület határozataival szemben a területi választási bizottsághoz lehet fordulni.
A területi választási bizottságokba ugyanilyen módon lehet delegálni, ám az Országos Választási Bizottság összetétele nem változik meg a népszavazás idejére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását