2024. május 3. - Tímea, Irma

Nálunk vendégeskedik a finn filmtörténet kultikus alakja

Az 1957. április 4-én született Aki Kaurismäki a finn filmtörténet kultikus alakja.
2008. február 28. csütörtök 15:30 - Hírextra

Kaurismäki muzsikája
Anssi Tikanmäki Film Orchestra (Finnország)
Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2008. március 1. 19.30

Sami Kuoppamaki - ütőhangszerek, Juuso Nordlund - basszusgitár, Eemil Tikanmaki - gitár, hegedű, Masa Orpana - szaxofon, Eljas Tikanmaki - billentyűs hangszerek, Anssi Tikanmäki - billentyűs hangszerek

A koncert előtt, 16.00 órától a Művészetek Palotája Előadótermében - a nagyközönség számára is nyitott - szakmai beszélgetésre várjuk az érdeklődőket Aki Kaurismäki filmrendezővel.
A beszélgetést Bakács Tibor Settenkedő vezeti.
Szinkrontolmács biztosított.

Vendégünk: Aki Kaurismäki

Az 1957. április 4-én született Aki Kaurismäki a finn filmtörténet kultikus alakja. A független filmesként induló rendező 1983-ban a Bűn és bűnhődés napjaink Helsinkijébe adaptált feldolgozásával tűnt fel, majd az 1989-es Leningrad Cowboys menni Amerikával világ körüli hódítóútra indult. - Rettenetes sorsok és fekete humor, sötétség és ragyogás, érzékenység és erőszak, Helsinkihez való kötődés és Helsinkitől való menekülésvágy - efféle ellentmondások oldódnak fel Kaurismäki filmjeiben, melyek közül több: így például a Gomolygó felhők, A múlt nélküli ember, A külvárosi fények Magyarországon is bemutatásra került.

Nem úgy az 1999-es Juha című némafilm, melynek március 1-én a Művészetek Palotájában, Anssi Tikanmäki zenekara élő aláfestésével egyszeri vetítésére kerül sor. Ennek alkalmából láthatjuk vendégül Aki Kaurismäkit -16.00 órától a Művészetek Palotája Előadótermében - egy, a nagyközönség számára is nyitott szakmai beszélgetésen, a Kaurismäki-világot jól ismerő Bakács Tibor Settenkedő vezetésével. Lesz miről kérdeznie.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását