2024. március 29. - Auguszta

Visszanyal a Citrom Díj

Mi értelme van egy olyan valaminek, mint a Magyar Antistigma Kezdeményezés? A HírExtra elárulja, hogy semmi. Sőt. Mi értelme van egy kezdeményezésnek, ami zsarolja a médiát? Na ugye. Visszanyal a Citrom Díj.
2010. szeptember 27. hétfő 16:07 - Gedei Szilárd
NYITNIKÉK, Antistigma, Ébredések
A nyitnikek.hu oldal 2006 óta működik. A budapesti Ébredések Alapítvány készítette, a működtetője pedig az Ébredések Alapítvány és a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés. Az oldal célja, hogy felvilágosító, tájékoztató anyagok közzétételével segítse a pszichiátriai betegséggel élőket mindennapi problémáik során, különös tekintettel a megkülönböztetésekre. Az első Magyar Antistigma Kezdeményezés idén januárban indult, de már sok civil szervezet és magánszemély is csatlakozott. Ennek alapján egyébként komolyan lehet venni a szerveződést.
Egyre több a mentális problémákkal küszködő embereket megbélyegző híradás a médiában - állítják a NYITNIKÉK hálózat mögött álló Magyar Antistigma Kezdeményezés. A szerveződés mögött tucatnyi alapítvány, illetve magánszemély – köztük egy csomó orvos – áll. Még a tőlük kapott sajtóközlemény is korrektnek tűnik.

Egy mozgalom, mely felkarolja és segíti a mentális betegségekkel küzdő emberek harcát a mindennapos megbélyegzések ellen? Jól hangzik, na.

„A NYITNIKÉK hálózat tagjai folyamatosan figyelik a média-megjelenéseket, annak érdekében,
hogy észrevételeinkkel segíteni tudjuk a sajtó dolgozóinak munkáját. Célunk az, hogy emberséges, egyenlő bánásmódban részesüljenek a mentális problémával élők. A szervezet oldalán a legstigmatizálóbb média-megjelenéseket az „Arany Citrom” díjra jelöljük, melyet idén év végén fogunk átadni. Ugyanakkor a legjobb sajtómegjelenéseket is gyűjtjük, melyeket pozitív elismerésben fogunk részesíteni” – ezt már Harangozó Judit, a Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetője mondta a HírExtrának. A szakember azt is elárulta, hogy a hiányos tudáson alapuló megjelenések a Lipót felszámolása után szaporodtak el.

Na de miért haragudnak annyira Vujity Tvrtkóra, a TV2 műsorvezetőjére?

Tvrtko és a Mokka is hibázott?

Azt mondják, hogy a közelmúltban a TV2 Mokka és Napló című műsora is bemutatott egy-egy pszichiátriai problémával küzdő személy esetét. Csakhogy a kereskedelmi tévé magukból kikelt, őrjöngő, fenyegetőző, közveszélyes embereknek mutatta be a betegeket. Ezzel pedig szándékukon kívül azt sejtetve, hogy a mentális problémákkal élők általában veszélyesek, rendzavarók és a legjobb, ha bezárják őket.

Megkeresésünkre Vujity Tvrtko csak annyit közölt, hogy semmilyen formában nem szeretné kommentálni az ügyet és a Magyar Antistigma Kezdeményezés állításait. Tvrtko egyébként 2003 és 2007 között az Európai Unió antidiszkriminációs kampányának magyarországi nagykövete volt.

Hiba van az antistigma rendszerben


A HírEtra információi szerint azonban egy korábbi sérelem húzódik a TV2 és a Magyar Antistigma Kezdeményezés között.

A Naplóban ugyanis augusztus 29-én, vasárnap lement egy riport az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (közismert nevén Lipót) 2007-es bezárása miatt kialakult helyzetről, amit az antistigmások próbáltak volna megfúrni (Sorsukra hagyva? – Magukra hagyott betegek és újbóli indulatok: miért kellet bezárni a Lipótot?, TV2, Napló, 2010. augusztus 29.).

A Napló szóban forgó riportja, melyet egyébként nem Vujity Tvrtko, hanem Tóth Andrea készített:



Konkrétan a promó megtekintése után arra kérték a csatornát, hogy ne adják le a teljes anyagot, mert ők nem találták megfelelőnek. Az antistigmások azzal fenyegették meg a csatornát, hogy ha mégis leadják a riportot, akkor jön a háború: a maguk eszközével azon lesznek, hogy rossz színben tüntessék fel a csatornát, illetve a kérésüknek ellenálló Tvrtkót.

Talán nem véletlen, hogy az ezek után megalapított Citrom Díj első számú jelöltje Vujity Tvrtko és a TV2.

Magukat stigmatizáló antistigmások?

Nagy kérdés azonban, hogy ezek után mit ér ez a Citrom Díj, illetve milyen jogon kérik a médiától, hogy komolyan vegyék az általunk képviselt ügyet, ha ők sem veszik komolyan a médiát.

Tényleg, mi is a stigmások baja a média egészével?

„Feltételezzük, hogy a témával kapcsolatos, a médiaszakembereket is sújtó, általános
társadalmi tájékozatlanság miatt találkozunk egyre több társadalmi előítéleteket tükröző és
erősítő híradásokkal. A lelki zavarok ijesztő és stigmatizáló beállítása elriasztja az embereket attól, hogy lelki segítséget kérjenek. Szándékunk közös: minél kevesebb legyen az életünket nyomorító és néha, extrém esetben akár veszélyeztető mentális zavar” – mondta Ratkóczi Éva, a Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány szakmai vezetője.

Felmerül a kérdés: hogyan kellene akkor bemutatni a médiának a mentális zavarokkal küzdőket?

Megpályázzuk a Citrom Díjat

Harangozó Judit szerint tudatosságot szeretnének elérni a médiánál. A korrekt tájékoztatás ugyanis mindenképp a segítségükre van, de mint mondja, sajnos nagyon sok a ferdítés.

Ennyi biztos. Nem egyértelmű azonban, hogy csak a média részéről.

Hogy mi lesz ezek után a Citrom Díjjal? Higgyünk a stigmásoknak, és borzadjunk el mi is a média nem megfelelő hozzáállásán? Vagy tartsuk ezt az egész mozgalmat egy kicsinyes, álszent, céljaikat hangoztató szervezet öncélú bosszújának?

Mindenesetre gyanítjuk, hogy cikkünk után a HírExtra is beszáll a Citrom Díjért küzdők egyre népesebb táborába. Pedig mi tényleg nem bélyegeztünk meg egy mentális problémával küzdő embert sem. Hacsak nincsenek ilyenek a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetői között...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

irtech
2010. szeptember 28. 19:19
De jó, megint lehet valamin nevetni, amin nincs mit nevetni. Az, hogy valakit a hangerő nyugtat meg, ezzel én is így vagyok, annyi különbséggel, hogy már feltaláltam a fejhallgatót. Büntetlenül lehetetett csámcsogni Daróczi halálán, mert az emberek azt eszik, én úgy gondolom, hogy az halottgyalázás volt.
lehet más a kannás bor
2010. szeptember 28. 15:54
Újabb pokoli történet? Hehehe, Tvrtko a stigmások markába került...
megmondom
2010. szeptember 27. 17:41
Most akkor mi van? Egy állami pénzekből létrehozott alapítványszerű senkinemtudjamilyen szervezet csak azért működik, hogy betarthasson Tvrutkóéknak? Most komolyan, ki pénzeli ezeket?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását