2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megtalálták az első piramis építészének sírját?

Imhotep, az első, úgynevezett lépcsős piramis építészének sírjára bukkanhattak a Szakkarai Geofizikai Felmérés elnevezésű projekt keretében a régészek, akik két hatalmas temetkezési helyet fedeztek fel.
2008. február 28. csütörtök 18:43 - Hírextra

Imhotep (Kr.e. 2750 körül) nevének jelentése: "Aki békében közeledik", a Hórusz Szeme Misztériumiskola főpapja, Dzsószer (Kr.e. 2686-2613) fáraó egyik legbizalmasabb tanácsosa és főépítésze volt. Ő tervezte az első olyan oszlopokat, amelyekre lótuszvirágokat faragtak, s nevéhez fűződik Dzsószer halotti emlékműve és temploma Szakkarában, amely az egyiptomi építészet első monumentális kőalkotása - olvasható a Glasgow Museums című hírportálon.

Asztrológusként és asztronómusként elkészítette az első rendszeres feljegyzéseket az éggömbről és az első térképeket a csillagképekről.

Imhotep volt az emberiség történelmének első, isteni rangra érdemesült orvosa. Elsőként gyűjtötte össze a betegségek felismerésével és gyógyításával kapcsolatos tudást. A pálca, amelyre kígyó tekeredik és ma az orvoslás szimbóluma, Imhotep jelvénye volt: azzal mérte az életenergia mennyiségét, amelyet egy ember megtanul feldolgozni.

Az ókori Egyiptomban Imhotepet istenként kezelték, Ptah isten vagy Thot és Zekhmet fiának tartották, a görögök pedig a maguk gyógyító istenével, Aszklépiosszal azonosították.

A mostani felfedezésre vezető Szakkara-projektet még 1990-ban indították, s azóta tervnek köszönhetően sok fontos lelettel gazdagodott az egyiptológia, ám Imhotep sírja, ha valóban arról van szó, mind közül a legfontosabb lehet.

A két grandiózus temetkezési hely közül a nagyobbik 90 méter hosszú és 50 méter széles, falainak vastagsága pedig eléri az öt métert. Mellette egy kisebb található - ennek 70 méter a hossza, szélessége pedig szintén eléri az 50 métert. Bonyolult belső struktúrája viszont arra enged következtetni, hogy akár egy szentély is lehetett.

"A sírok mellett minden eltörpül a környéken. Egy Imhotep formátumú személyiség azonban mozgósítani tudta a szükséges munkaerőt és biztosíthatta a megfelelő művészeket, hogy ekkora sírhelyet építtethessen magának" - mutatott rá Ian Mathieson, a Szakkara-projekt vezetője.
Mint hozzátette, a leletet Tutanhamon sírjának 1922-es felfedezése óta a legjelentősebb archeológiai eredménynek tartják a régészek.

Ian Mathieson szerint a következő lépésként a sírokat fel kellene tárni, hogy megtalálják Imhotep múmiáját, ám a térségben a következő öt évre ásatási tilalmat léptettek életbe.

"Ki tudja, hátha ez a felfedezés álláspontjuk megváltoztatására késztethetik az egyiptomi illetékeseket" - reménykedik Ian Mathieson.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását