2024. április 27. - Zita

Indul az országos könyvtárfejlesztési program

A technikai eszközök körének bővítése, a digitalizálás, a tartalmi infrastruktúra-fejlesztés, tehát a könyvtári terület megújítási stratégiájának minden eleme elkezdődik az idén - mondta a kezdeményezést gondozó Oktatási és Kulturális Minisztérium könyvtá
2008. február 28. csütörtök 10:08 - Hírextra

Skaliczki Judit a csaknem húszmilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló programról szólva elmondta: az idén kezdődő és 2013-ig tartó fejlesztés keretében az első lépés a technikai eszközök körének bővítése lesz.

A második negyedévben megjelenő pályázat célja a teljes könyvtári rendszer nagyarányú fejlesztése, amelynek során minden könyvtár magasabb technikai-informatikai szintre kerül. Ezt követi a harmadik negyedévben a hárommilliárd forintos fejlesztési program, ennek keretében a katalógusok digitalizálása történik meg. E lépések a könyvtárak internetes elérését, illetve a könyvtárközi kölcsönzés gördülékenységét szolgálják - mutatott rá a főosztályvezető-helyettes.

A cél, hogy a könyvtári rendszer olyan nyitott legyen, hogy a közönség segítség nélkül, otthonról csaknem az összes szolgáltatást igénybe tudja venni - mondta.

Skaliczki Judit hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ehhez szorosan kapcsolódik az olvasáskultúra fejlesztését célzó lépés, amely európai mintára szervezett kampányok segítségével szeretné az embereket visszaszoktatni az olvasásra.

Erre, az oktatást és továbbképzést is magában foglaló programrészre a pályázat keretében mintegy nyolcmilliárd forint áll rendelkezésre, amelyre szintén az idei évtől lehet majd jelentkezni.
A Portál program humán részét képező kampány a könyvtárak kintről való elérése mellett éppen a könyvtári olvasócsoportok újbóli létrejöttét ösztönzi majd, a bibliotékák berendezésének és felszereltségének javításával - közölte Skaliczki Judit.

A digitalizálási folyamatban az első lépésként a Reneszánsz Év programsorozatához kapcsolódó pilótaprojekt kap helyet: a Magyar Digitális Képkönyvtár elnevezésű kezdeményezéssel a könyvtárakban őrzött képek, térképek, fotók, metszetek számítógépes bázisának megalkotásával tesztelik a hosszabb távú tervet.

A főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy a könyvtáraknak konzorciumokban érdemes jelentkezniük. Így a pályázatírásra is jobban felkészült megyei és egyetemi könyvtárak részéről mintegy hatvan jelentkezés érkezik majd be, amelyek azonban több mint háromezer intézmény fejlesztését fedik.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy mintegy húszmilliárd forint jut a magyarországi könyvtárak fejlesztésére uniós pályázati forrásokból a 2008-2013 közötti időszakban. A tárcavezető akkor elmondta: öt év alatt 16,67 milliárd forint jut a könyvtári terület fejlesztésére, ezen felül pedig 4,25 milliárd forint a könyvtári állomány digitalizálására fordítható.

A program kidolgozottsága jó esélyt ad arra, hogy a pályázat útján elérhető húszmilliárd forintot kitevő uniós források teljes összege lehívható legyen - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a "könyvtárügyet" a vidékfejlesztési stratégia egyik központi elemévé kívánja tenni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását