2024. május 2. - Zsigmond

Elhunyt a híres dobos

Hatvanéves korában elhunyt Buddy Miles, a rock, a rhythm and blues és a funky kitűnő dobosa. Nagyon sok zenész mellett dolgozott, tagja volt Jimi Hendrix Band of Gypsys együttesének, s játszott többek között Mike Bloomfield kitűnő fehér gitárossal, vala
2008. február 28. csütörtök 12:37 - Hírextra

Buddy Miles texasi otthonában hunyt el, halálának oka egyelőre nem ismert, de életrajzírója szerint szívével voltak problémák. Temetésének időpontját sem közölték még, rövidesen bejelentik, hogy mikor rendeznek emlékkoncertet.

George Miles néven született 1947. szeptember 5-én a Nebraska állambeli Omahában. Apja zenekarában kezdett dobolni: az öregebbik George egyebek között Duke Ellington, Count Basie és Charlie Parker zenekarában bőgőzött. Ő maga tinédzserként a The Ink Spots és a Delfonics együttesekben is játszott.

A zenészvilág és a közönség akkor figyelt fel rá, amikor 1967-ben Mike Bloomfielddel együtt megalakította az Electric Flag együttest, amely nagy feltűnést keltett Montereyben a legendás popfesztiválon.

A hatalmas termetű, egyébként énekesként sem akármilyen Buddy Miles Jimi Hendrix Band of Gypsys együttesével vált világszerte ismertté. Közreműködő volt Hendrix Electric Ladyland című lemezén is.

Az ő szerzeménye a Band of Gypsys egyetlen lemezén hallható Changes című dal, amelyet a napokban Eric Clapton és Stevie Winwood játszott a New York-i Madison Square Gardenben Hendrix emléke előtt tisztelegve.

Nagyon hosszú lenne azoknak a zenészeknek a névsora, akikkel koncertezett vagy lemezt készített. Saját együttesével játszott a Cream együttes előzenekaraként, közreműködője volt Muddy Waters Fathers and Sons című lemezének, amelyet a blues történetének legjobbjai között emlegetnek.
Buddy Miles Express néven saját zenekarával turnézott a hetvenes évek elején, a Them Changes című albuma 74 héten át szerepelt a Billboard albumlistáján.

Carlos Santanával turnézott, koncertalbumot készített. Sokan nem emlékeznek rá, de tény: a nyolcvanas évek végén a latin gitármágus csapatában fellépett Budapesten.

Fellépett Stevie Wonderrel, David Bowie-val, John McLaughlinnal, Wilson Pickettel, Ike Turnerrel, Neil Younggal, Koko Taylorral, Aretha Franklinnel. Robert Lockwood Juniorral, Eric Burdonnel, Jack Bruce-szal - s ez távolról sem teljes névsor.

A nyolcvanas években néhány évre eltűnt, a kilencvenes években többek között a Parliament-Funkadelic együttessel, Billy Coxszal és Paul Rodgersszel zenélt.

Több mint hetven albumon hallható játéka, saját "ügyei" mellett producerként is segítette számos zenésztársát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását