2024. április 27. - Zita

Életek éneke a mozikban

Bereczki Csaba Életek éneke című munkáját március 13-tól vetítik a mozikban; ez az első átfogó film az erdélyi tradicionális népzenéről - tájékoztatta a forgalmazó az MTI-t.
2008. február 28. csütörtök 08:37 - Hírextra

Pécsett, Szegeden, valamint Debrecenben is láthatják az érdeklődők - közölte a Hungarotop.
Az Életek éneke az idei, 39. Magyar Filmszemlén a kreatív dokumentumfilm kategóriában versenyzett.
Bereczki Csaba filmjének helyszíne egy romániai falu. A 76 éves korában meghalt híres magyar cigányzenész-hegedűs halálhírére a régió valamennyi zenésze összesereglik, hiszen mindnyájan őt tekintették mesterüknek. Noha Erdély más-más vidékén, egymástól távol élnek, itt és most mesterük emlékére zenélnek. A példaképük meghalt, de új banda születik, egy 27 tagú zenekar.

A Mester utódja Jámbor István, becenevén Dumnezeu (Isten), aki a csávási banda vezetője. A filmben szerepel továbbá Demi Arton, aki egész családját elvesztette, az öreg Zerkula, aki gyerekkora óta vak, de éneke és hegedűjátéka legendás, a palatkai bandát alapító Stefan Moldovan, a hatalmas, kövér énekes, Marcel és fiatal, gitáros barátja, Florin, továbbá sok más zenész, akik nem is nagyon ismerték egymást a zenész haláláig.

A zene mindnyájuk életének része, akár a levegő vagy az étel, egyszerű, természetes, éltető és varázslatos. Bereczki Csaba alkotása ezeket a tragikus és örömteli pillanatokat különféle sorsokon keresztül láttatja. A filmet Nemes Tibor fényképezte, a zenei szakértő Kelemen László volt.

Bereczki Csaba rendező munkájának előzménye az általa azonos címmel 2006-ban készített, az erdélyi tradicionális zenéről szóló kilencrészes ismeretterjesztő sorozat volt, amelyet a Duna Televízió sugárzott. A film gerincét képező jelenetet, amikor egyszerre játszottak a különböző stílusokat képviselő zenészek, Fodor Sándor "Neti" kalotaszegi prímás síravatásán forgatták le.

Az Életek éneke díszbemutatóját március 5-én, kedden este tartják Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a vetítést követően a film szereplőiből erre az estére alakult Életek Éneke zenekar ad koncertet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását