2024. május 16. - Mózes, Botond

Többszörös az igen szavazatok előnye

Mindhárom, a Fidesz által kezdeményezett népszavazási kérdés esetében továbbra is döntő többségben vannak az igenek a Századvég-Forsense februári felmérése szerint, amelynek eredményeiről szerdán tájékoztatták az MTI-t. A teljes népesség körében 50 százal
2008. február 27. szerda 16:43 - Hírextra
A kórházi napidíj esetében a határozottan, illetve inkább egyetértők együttes aránya megközelíti a háromnegyedes szintet (73 százalék), a másik két esetben eléri a kétharmadot (67-68 százalék) - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Századvég-Forsense korábbi, januári felmérése szerint a kórházi napidíj eltörlését szintén 73 százalék támogatta. A felsőoktatási tandíjnál 68, a vizitdíjnál 67 százalék volt ez az arány.
Mint írták, a februárban elvégzett vizsgálatban a magukat biztos résztvevőnek vallók mintán belüli aránya 57 százalék. Ez valamelyest elmarad a januári 64 százaléktól, ugyanakkor gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy ennél jelentősen kisebb lesz a tényleges szavazási részvétel.
Az eddigi népszavazásokra vonatkozó adatok alapján úgy becsülik, hogy a várható részvétel elmarad az 50 százaléktól.

A népszavazás szabályai szerint a szavazásra jogosultak 25 százalékának plusz egy főnek kell azonos választ adnia. Jelenleg mindhárom kérdés esetében úgy tűnik, az igenek sikeréhez szükséges részvételi és szavazati arány is meglesz, amely kérdésenként 63-70 százalékos támogatottságot jelent a biztos szavazók körében. Ez a teljes lakosságra vetítve 29-33 százalékos értéknek felel meg - olvasható.

Prognózisuk szerint, ha a februári vizsgálat idején rendezték volna a népszavazást, akkor az mindegyik feltett kérdés esetében érvényes és eredményes lett volna.

A felmérés szerint a Fidesz szavazóinak 77 százaléka tartozik a biztos szavazó kategóriába, az MSZP szimpatizánsai közül csak 51 százalék sorolható ide, a pártválasztásukban bizonytalanoknak pedig csupán egyharmada.

Mindhárom kérdés esetében a legnagyobb ellenzéki párt szavazóinak 65 százaléka állítja, hogy biztosan elmenne szavazni és igennel voksolna.

Az MSZP szimpatizánsai viszont nem csupán a részvételi hajlandóság alapján oszlanak meg körülbelül fele-fele arányban, hanem a kórházi napidíj esetében a biztos résztvevő szocialista párti szavazók több mint fele (55 százalék) saját állítása szerint igennel voksolna a referendumon.
A vizitdíj esetében enyhe többségben vannak a nemet mondók, a tandíjnál pedig egyértelmű a nemek többsége a szocialista párti szavazóknál.

Mint írták, a pártválasztásukban bizonytalan, de népszavazási részvételükben biztos megkérdezettek mindhárom kérdés esetében az átlagosnál is magasabb arányban készülnek igennel voksolni.

A Századvég-Forsense országos közvélemény-kutatásában február 2. és 12. között 1.000 főt kérdeztek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását