2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Aktívabban politizálunk - vezet az ellenzék

Növekedett a lakosság politikai aktivitása, de továbbra is az ellenzék vezet a kormánykoalícióval szemben - olvasható a Tárki reprezentatív felmérésében. A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében továbbra is stabil: tavaly decemberben 36 százalék
2008. február 27. szerda 16:48 - Hírextra
Az MSZP támogatói tábora a teljes lakosság körében decemberben és januárban egyaránt 13 százalék volt, most 15 százalék - áll a közleményben.

Hozzátették: a pártválasztók körében a Fidesz 38 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 46 százalékponttal vezet az MSZP előtt; az elmúlt hónapokhoz képest a különbségek csak 1-2 százalékponttal változtak. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 68 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 22 százalék.

A Tárki felmérése szerint az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében mindössze két százalék, a pártválasztók esetében három százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül három százalék, a pártválasztók körében öt százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ három százalékos, az MDF négy százalékos táborral rendelkezik a felmérés szerint.

A választási hajlandóság és a biztos szavazók aránya növekedett az elmúlt hónapokhoz képest. Ha most vasárnap lennének a választások, a szavazásra jogosultak 54 százaléka venne részt biztosan; ez az arány decemberben és januárban is 48 százalék volt.

A Tárki közleményében azt írta: a lakosság megnövekedett aktivitásából a két nagy párt egyformán részesedett, mindkét nagy párt szimpatizánsainak körében megnövekedett a részvételi hajlandóság "egy most vasárnapi parlamenti választásra".

Adataik szerint a lakosság körében a népszavazáson várhatóan résztvevők aránya feltehetően nem éri el a parlamenti szavazáson szokásos részvételi arányt, de nagy valószínűség szerint mind a három kérdésben érvényes és eredményes lesz a voksolás - írták.

Az adatokat 1.000 ember megkérdezésével, február 8-a és 20-a között vették fel, az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását