2024. május 13. - Szervác, Imola

Mutasd meg hajad, megmondom hol élsz!

Egyetlen hajszálból megállapítható egy amerikai kutatók által kifejlesztett új eszközzel, hogy tulajdonosa az Egyesült Államokban hol él, vagy élt.
2008. február 27. szerda 08:14 - Hírextra
A hajban található hidrogén és oxigén izotópjainak aránya megegyezik a helyi csapvíz izotóparányával - állítja a Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent tanulmány.
A Utah-i Egyetem kutatói, Thure Cerling geológus és James Ehleringer biológus kidolgoztak egy bonyolult térképet, amelyben az Egyesült Államok 65 városának csapvíz mintáit hasonlítják össze a hidrogén és az oxigén izotópjai alapján.

Százezer lakos alatti kisebb városokban gyűjtöttek mintákat a csapvízből és fodrászoktól, majd ezeket elemezték. Az egyes városok vízében és az onnan származó hajmintákban ugyanazt az izotópmintázatot találták.

"Az ivóvíz izotópaláírást hagy a növekvő hajban" - mondja Cerling. Még azok is, akik ásványvizet isznak, a főzéshez, kávéjukhoz és teájukhoz a csapvizet használják.

A kutatók szerint a helyi csapvizek izotóparánya a csapadék minőségétől mennyiségétől, a párolgástól függ, ezért eltérő a különböző régiókban. "Utah és Texas között valószínűleg megtaláljuk az eltérést, de Chicago és Kansas City közt nem feltétlenül" - ismerte el Cerling.

A rendőrség mindenesetre már alkalmazza a módszert egy feltételezett gyilkossági áldozat azonosítására. Egy nő maradványaira még 2000-ben a Nagy Sóstó mellett bukkantak rá Utahban. A nő hajának izotópelemzése azt mutatja, hogy több északnyugati államban megfordult halála előtt.
Az új eljárás iránt nem csak a rendőrség érdeklődik, hanem az antropológusok és az archeológusok is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását