2024. április 27. - Zita

Megelőző diabétesz-szűrés

Kockázatalapú cukorbeteg-szűrést indít márciusban a Magyar Diabétesz Társaság - mondta a társaság elnöke szerdán, Budapesten. A kérdőíves kikérdezés alapján felmérik azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik - bár nem tudnak róla - de már cukorbetegek, va
2008. február 27. szerda 15:11 - Hírextra
A kérdőív kiértékelése pontrendszer alapján történik, és akinek a válaszai alapján tizenegy pont feletti értéket meghaladó eredmény születik, azokat laboratóriumi vizsgálatra küldik.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója elmondta: ez a vizsgálat arra szolgál, hogy viszonylag olcsó és egyszerű eljárással felmérjék azokat, akik betegek lehetnek, és a költségesebb laboratóriumi vizsgálatokat már csak náluk kelljen elvégezni.

A programba kezdetben 50-70 háziorvos kapcsolódik be, de a szakember reméli, ha beválik a kérdőíves kockázatfelmérés, országossá terjesztik ki azt. Elhangzott az is, hogy a megfelelő adatmennyiséghez a felnőtteknél ötezer, gyermekeknél pedig ötszáz kikérdezésére van szükség.
Winkler Gábor hozzátette: Magyarországon nincs pontos adat a cukorbetegekről, azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerforgalmazási adataiból kitűnik, hogy a cukorbetegek száma folyamatosan emelkedik. A nem diagnosztizált és nem kezelt betegség szövődményei komoly egészségkárosodáshoz - többek között vaksághoz, veseelégtelenséghez - vezetnek.

Barkai László, a diabétesz társaság főtitkára hozzátette: a cukorbetegség napjainkra már nem a felnőtteket és az idősebb korúakat sújtja, egyre gyakrabban fordul elő gyerekeknél is.

A kérdőíves kockázatalapú felmérést az Egészségügyi Tudományos Tanács jóváhagyta, a szükséges pénzügyi hátteret a 77 Elektronika Kft. biztosítja.

A normális vércukorszint éhgyomorra mért értéke 3,6-4,5 mmol/liter, de 6 mmol/literig elfogadható, az étkezési után két órával mért értéke a vércukorszintnek 7,8 mmol/literig nevezhető normálisnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását