2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sikeres az ittassöfőr-vadászat

A rendőrség kifejezetten sikeresnek ítéli a "zéró-tolerancia" jegyében zajló közúti ellenőrzési akciósorozatát, ezért tovább folytatja, kiváltképp az ittas járművezetők kiszűrése érdekében - hangzott el az ORFK szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. február 27. szerda 15:07 - Hírextra
Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatója az év első két hónapjának ellenőrzési eredményeit ismertetve elmondta: a személyi sérülésekkel járó balesetek száma 19, a halálos balesetek száma 39, míg a közúti balesetekben elhunyt személyek száma 38 százalékkal csökkent az elmúlt évek azonos időszakához viszonyítva.

A vezérőrnagy hozzátette: az ellenőrzési akciósorozatnak köszönhetően 50 százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma. A balesetek fő oka még mindig a gyorshajtás - fűzte hozzá.
Samu István elmondta azt is, hogy idén szabálysértés miatt 878 esetben vettek el vezetői engedélyt a rendőrök a helyszíni ellenőrzéskor, ebből 109 alkalommal az ittas vezetők arra hivatkoztak, hogy irataikat otthon felejtették, de ezek nagy része a jármű, illetve a ruházat átvizsgálásakor előkerült.

A vezérőrnagy hangsúlyozta: ha a helyszínen nem tudja a rendőr elvenni a jogosítványt, akkor is bekerül a járművezető neve a rendszerbe, és egy későbbi ellenőrzés során láthatóvá válik a vezetéstől való eltiltás, így akár plusz 100 ezer forintos bírság is kiszabható.

A február 19-21 között tartott európai uniós TISPOL akció eredményét ismertetve az ORFK rendészeti főigazgatója közölte: a közutakon főként a biztonsági öv használatát ellenőrizték, és 41.294 jármű ellenőrzés alkalmával bebizonyosodott, hogy 6.000 felnőtt nem használta a biztonsági övet, 188 gyereket pedig gyermekülés nélkül szállítottak.

Samu István azt mondta: tavaly áprilistól a KRESZ szabály szerint a gépkocsiban tartózkodó utasok maguk felelősek az öv becsatolásáért, és ezt a büntetés kiszabásakor az állampolgárok meglepődve vették tudomásul. Magyarországon az autósok mintegy fele használja a biztonsági övet, míg ez az unió más tagállamaiban 85-90 százalékos.

Komáromi Endre ezredes a sajtótájékoztatón közölte: március 7-21 között a schengeni határokon fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak a vámosokkal és a közútkezelőkkel közösen, így az ittas vezetők és túlsúlyos járművek kiszűrése mellett a sofőrök pihenőidejének betartását, a járművek műszaki állapotát is ellenőrizni fogják akár úgy is, hogy mobil műszaki állomásokat állítanak fel az utak mellett.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője kijelentette: áprilisban az ország valamennyi közútján fokozott ellenőrzésbe kezdenek, és a kerékpárosok, motorosak ellenőrzésére is külön hangsúlyt fektetnek. Emlékeztetett, a kerékpárosoknak a látási viszonyoktól függően láthatósági mellényt kell viselniük, és a KRESZ szabályi szerinti felszereltséggel lehet közlekedni a biciklikkel.
Komáromi Endre elmondta, hogy évente egymillió 400 ezer alkoholszondát használ el a rendőrség ebből tavaly 45 ezer elszíneződött. A legtöbben, 25 százalékban kerékpárosok közlekednek ittasan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását