2024. május 2. - Zsigmond

Magyarország felkészült a világjárványra

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szerint Magyarország jó helyen áll az influenza világjárvány elleni felkészültségben, ugyanakkor fontos a készültség folyamatos fenntartása és a gyógyszerkészletek növelése - erre a megállapításra jutott a grémium,
2008. február 27. szerda 18:38 - Hírextra
A grémium a magyarországi felkészülést jónak minősítette - mondta az ülés után Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke az MTI-nek.

"Nincs ok az aggodalomra, Magyarország nemzetközi összehasonlításban jó helyen áll a felkészülésben" - tette hozzá, hiszen saját oltóanyaggyártó-kapacitás és technológia áll rendelkezésre.

Ugyanakkor úgy látják, hogy fontos a folyamatos készültség fenntartása, a képzés és a lakosság tájékoztatása.

A vírusellenes gyógyszerkészlet növelése szükséges, figyelembe véve a nemzetközi ajánlásokat a gyógyszer-rezisztenciára, valamint a duplájára kellene emelni azoknak a számát, akik a szezonális influenza elleni ingyenes oltásban részesülnek.

Jelenleg 1,3 millió adag ingyenes oltóanyag áll minden évben rendelkezésre, amit - mint Kökény fogalmazott - "belátható időn belül" indokolt a duplájára emelni, hogy minél többen részesülhessenek védőoltásban. Ezt a kezdeményezést a bizottság támogatja - mondta Kökény Mihály.

A bizottság szerint indokolt lenne, hogy a stratégiai ágazatok magánvállalatai is megismerhessék a világjárvány (pandémia) elleni felkészülés tervét, mert ezen multicégek képesek gyógyszereket készletezni, továbbá felvilágosítják munkavállalóikat.

Az Influenza Pandémiás Bizottság kezdeményezte, hogy az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága is foglalkozzon a kérdéssel. Zárt ülés elrendelésére azért volt szükség, mert elhangzottak olyan adatok, amelyek állam- és szolgálati titoknak minősülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását