2024. április 19. - Emma

Legtöbb dohányos Keleten él

A világ 1,3 milliárd dohányosának csaknem fele Kínában, Indiában és Indonéziában él, abban a három országban, ahol a legtöbb dohányáru fogy - derült ki az Egészségügy Világszervezet (WHO) friss jelentéséből, amelyet a The New York Times ismertetett.
2008. február 27. szerda 09:33 - Hírextra
Egyedül Kínában többen cigarettáznak, mint a 300 milliós Egyesült Államok egész népessége.
A WHO rámutatott, hogy az utóbbi évtizedekben a fejlett és a fejlődő világ között váltás történt: míg az előzőben csökkent a dohányosok számaránya, utóbbiban folyamatosan növekedett. Az 1970-es évek elején még a fejlett országok adták a Föld dohányosainak közel 60 százalékát. A 80-as évek közepe óta viszont a fejlődő világ képviseli a nagyobb arányt, az utóbbi néhány évben ez az orszácsoport elérte a 70 százalékot.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2005 és 2030 között a fejlett világban 41 millió ember halálát okozza valamilyen dohányzáshoz kapcsolódó betegség. Ugyanebben az időszakban a fejlődő országokban 135 millió ember életét veszi el a nikotinfüggőség.

Jelenleg évente 5,4 millióan halnak meg dohányfüst okozta tüdőrák, szívbetegség vagy más megbetegedés miatt. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra ez a szám eléri a 8 milliót, s az áldozatok 80 százaléka a fejlődő világban lesz.

Kínában él a világ dohányosainak 30 százaléka, Indiának 11, Indonéziának 5 százalék a részesedése. Kínában és Indonéziában a férfiak 60, illetve 66 százaléka, Indiában 33 százaléka cigarettázik. A nőknek viszont csak 4-5 százaléka gyújt rá mindhárom országban. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban a felnőtt férfiak 24, a felnőtt nők 18 százaléka füstöl.

A WHO úgy becsüli, hogy a 21. században akár egymilliárd ember halálát is okozhatja a dohányzás, szemben a múlt század 100 millió áldozatával.

A ENSZ szakosított szervezete azt is feltérképezte, hogy a fejlődő világban különösen gyenge a dohányzás elleni küzdelem. Ennek az az egyik fő oka, hogy sok kormány közvetlenül részesedik a dohányipar bevételeiből. A világ leghatalmasabb cigarettagyára az állami tulajdonú Kínai Nemzeti Dohányvállalat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását