2024. május 13. - Szervác, Imola

Háziorvosok a vizitdíj ellen

Háziorvosok honlapot indítottak a vizitdíj ellen, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a díjfizetéssel kapcsolatos fenntartásaikra. Korábban háziorvosok egy másik csoportja a vizitdíj mellett indított aláírásgyűjtést.
2008. február 27. szerda 13:04 - Hírextra
A vizitdíj-ellenes akció egyik kezdeményezője, Plavecz János tatabányai háziorvos szerdán az MTI megkeresésére azt mondta, hogy a díjfizetés jelentősen megrontotta az orvos-beteg kapcsolatot. Közölte, azért sem értenek egyet a vizitdíjjal, mert vannak, akik azt nem tudják kifizetni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adminisztrációs teendők a gyógyítás elől veszik el az időt. A vizitdíj-ellenes háziorvosok álláspontjukat a leavizitdijjal.uw.hu világhálós címen tették közzé; számlálója szerint eddig több, mint 15 ezer honlap-látogató fejezte ki egyetértését.

Plavecz János az orvosok finanszírozására utalva azt mondta, "az állami propaganda keményen megfenyegette az orvoskollégákat, hogy nem lesz meg a pénz". Egy "megnyomorított financiális rendszerben nagyon nehéz a kollégák véleményét megkérni" - fogalmazott, utalva az orvosok körében indított felmérésekre.

Közölte, abban egyetértés van, hogy az orvosoknak szüksége van forrásokra, ám azt már nem tudják elfogadni, hogy ezt a pénzt a járulékot fizetőktől szedjék be ismét, vizitdíj formájában.

Utalt arra is, hogy a központi források között csökkentették a betegek utáni fejpénzt, és sok olyan feladatot is el kell látniuk, amihez nem adnak forrást; példaként a taj-szám ellenőrző rendszer működtetését említette.

Korábban nyolcvanöt háziorvos a vizitdíj megmaradása mellett kezdeményezett aláírásgyűjtést. Az aláírók úgy fogalmaztak: "egy orvosok számára jó rendszer mellett szeretnének kiállni".
Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ha a kormány eltörli a vizitdíjat, akkor az így kiesett jövedelmüket nem fogják pótolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását