2024. május 2. - Zsigmond

Cápabébik Pesten!

Már láthatók az idén kikelt kiscápák a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Több tojást is raktak a közelmúltban a Fővárosi Állat- és Növénykert barnasávos bambuszcápái. A tojások a bemutató medencéből a tengeri akvárium egyik, a közönség számára nem látható
2008. február 27. szerda 10:56 - Hírextra
A világra jövetelükkor 12-13 centiméteres állatokat azonban nem helyezhették vissza a cápás medencébe, mivel a fiatalabb egyedeket megennék a cápákkal együtt tartott tűzhalak, az idősebbekkel szemben pedig esetleg az apaállat viselkedne agresszíven. Emiatt a cápamedence vizébe egy kisebb méretű, átlátszó falú "bölcsőmedence" került, ahol a felnőtt állatok nem férhetnek a kiscápákhoz, a közönség azonban zavartalanul szemlélheti őket.

A bölcsőmedencében jelenleg két kiscápa látható, de várhatóan többen is lesznek. Erre annál is inkább számítani lehet, mivel jelenleg is több tojásban fejlődnek kiscápák - tudatta közleményében az Állatkert.

A barnasávos bambuszcápa a kisebb termetű cápafajok közé tartozik. A kifejlett állatok 70-80 centiméter hosszúak, a legnagyobb ismert példány hossza 118 centiméter volt. A faj az Indiai- és a Csendes-óceán közötti tengerrészek lakója.

A barnasávos bambuszcápák általában a tengerfenék közelében tartózkodnak, de a sekélyebb tengerrészeket, korallzátonyokat részesítik előnyben, így 90 méternél nagyobb mélységben nemigen fordulnak elő. A faj ugyan ma még nem számít veszélyeztetettnek, ám a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a barnasávos bambuszcápát a veszélyeztetettséghez közeli kategóriába sorolta a fajok veszélyeztetettségének mértékét kifejező nemzetközi skálán. A barnasávos bambuszcápák egyedszáma ugyanis folyamatosan csökken, főként az élőhelyek pusztulása, a korallszirti dinamitos halászat és egyéb környezetkárosító halászati technológiák alkalmazása miatt.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a tengeri akvárium újbóli megnyitása, azaz 2004 januárja óta láthatók barnasávos bambuszcápák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását