2024. április 28. - Valéria

A nácik kincse után kutatnak

Német kincsvadászok megkezdték kedden a nácik által összerablott kincsek egyik feltételezett rejtekhelyének kiásását a szászországi Deutschneudorf közelében, a cseh határtól alig száz méternyire.
2008. február 27. szerda 07:52 - Hírextra

Úgy gondolják: egy emberkéz vájta üreg rejti az értékeket húsz méterrel a felszín alatt. Feltevésük alapja egy jegyzetfüzet, amely egy bizonyos Hanisch úré, a Luftwaffe egykori rádiósáé volt. Hanisch tavaly elhalálozott, s fia, Christian Hanisch az elhunyt atya holmijában kutakodva bukkant a noteszre, amelyben fel vannak jegyezve az állítólagos kincsrejtekhely koordinátái.

Az ifjabb Hanisch bevonta kutakodásába a lelőhelyhez legközelebb fekvő apró település, Deutschneudorf polgármesterét, Hans-Peter Hausteint is, aki maga is szenvedélyes kincsvadász. Mindketten fellelkesültek, amikor a helyszín műszeres letapogatása kimutatta, hogy nagy mennyiségű fém lapul a föld alatt húszméteres mélységben. Feltételezik, hogy ezüst vagy arany lehet, vagy mind a kettő.

"Biztos, hogy nem vasról van szó. A fémdetektorok jelzéseinek számítógépes elemzése egyértelműen nemesfémet mutat ki" - mondta a sajtónak Haustein. Bevontak a műveletbe egy vállalatot is, amely nagy teljesítményű fúrógépeket vet be a feltáráshoz. Először csak próbafúrásokat végez, hogy az egymástól egyméteres távolságban fúrt, kis átmérőjű, mély lyukakkal egészen pontosan megállapíthassák az üreg helyét. Ha megtalálják az üreget, levezetnek oda egy kamerát, és akkor kezdik meg a kincseket takaró földréteg eltávolítását, ha igazolódnak reményeik.

Haustein, aki amellett, hogy polgármester és amatőr kincsvadász, tagja a német parlamentnek is az ellenzéki Szabad Demokrata Párt képviselőjeként, azt mondta a sajtónak néhány nappal ezelőtt: meg van győződve róla, hogy az üreg rejti a legendás borostyánszoba kincseit is.

A borostyánszoba kincseit egy Leningrád (ma Szentpétervár) melletti palotából hurcolták el a nácik a második világháborúban, és a pazar műremekegyüttes azóta sem került elő a maga teljességében. (Elnevezését a pompás borostyán-falburkolatokról kapta. I. Frigyes Vilmos porosz király ajándéka volt I. Péter orosz cárnak.)

Szakértők erősen kétlik Haustein feltevésének helyességét. Hangsúlyozzák: rendszeresen elő-előjönnek szenzációsnak ható bejelentések a borostyánszobáról, és utóbb mindegyikről kiderül, hogy hamis. Mivel a borostyánszoba kincsei között nem volt jelentős mennyiségű arany vagy ezüst, ezeket a kincseket nem mutathatta ki a fémdetektor, következésképpen nincs is semmilyen alapja Haustein feltevésének - vélik a szakértők. Utóbb a polgármester, kincsvadász, parlamenti képviselő maga is visszakozott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását