2024. május 3. - Tímea, Irma

Utazik az Anne Frank-kiállítás

Hatvanban látható az "Anne Frank - történelem a mának" című kiállítás csütörtöktől; a Heves megyei városba érkező tárlatot ezt megelőzően Budapesten és Pécsett tekinthették meg az érdeklődők - tájékoztatta Kardos Zoltán, a fővárosi Holokauszt Emlékközpont
2008. február 26. kedd 18:11 - Hírextra

A Holokauszt Emlékközpont és az amszterdami Anne Frank Ház utazó kiállítása csütörtöktől március 21-ig Hatvanban, a Művelődési Központban látható. Azt követően Salgótarjánban, áprilisban Komáromban, Révkomáromban (Szlovákia), szeptemberben Nagyatádon, októberben Győrött, novemberben Sopronban, 2009 áprilisában pedig Szerbiában, Zentán látható majd a tárlat.

A tárlaton a második világháború idején Amszterdamban bujkáló, majd családjával együtt koncentrációs táborba hurcolt Anne Frank naplójának idézetei és a családról készült fotók szerepelnek. A tárlat ezek mellett egyéni történeteket és szemtanúk beszámolóit hívja segítségül az előítélet, az üldöztetés, az ellenállás, az emberi jogok és a demokrácia témájának kiemelésére.
A pécsi kiállítást kísérő, diákok által tartott tárlatvezetéseken január 25-től február 22-ig 28 iskola négyezer diákja vett részt - olvasható a közleményben. A gyerekeknek kortársaik mutatták be a Hollandiából deportált kamaszlány történetét a TÁSI Mecsekaljai Iskolában, ahol 72 diák tárlatvezetőt készítettek fel erre a feladatra.

A német zsidó családból származó Anne Frank (aki Magyarországon Anna Frank néven vált közismertté) 1933-ban menekült el szüleivel Németországból Hollandiába. A család a náci megszállás idején egy amszterdami házban bújt meg. A rejtekhelyet azonban 1944-ben árulás folytán felfedezték, a családot koncentrációs táborba hurcolták. A deportálást csak a családfő, Otto Frank élte túl.

Anne Frank anyjával és nővérével együtt a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban, egy hónappal azelőtt, hogy az amerikai csapatok 1945-ben felszabadították volna a lágert. Történetét fennmaradt naplójából ismerhette meg a világ. A feljegyzéseket édesapja adta ki 1947-ben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását