2024. április 27. - Zita

Megnyílt a vetőmag-világbunker

A fagy birodalmának Édenkertjének nevezte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden a Spitzbergákon megnyílt vetőmag-világbunkert, ahol a bolygónkon termesztett összes mezőgazdasági növény vetőmagját őrzik majd egy esetleges kataklizma eseté
2008. február 26. kedd 16:17 - Hírextra

A norvég kormány 50 millió koronát (1,6 milliárd forintot) költött a Sarkkörön túl létrehozott földrengés- és atombiztos "ítéletnapi tároló" megépítésére, ahol mínusz 18 fokon akár ezer éven át őrizhető meg a bunkerban majd helyet kapó 4,5 millió vetőmagminta. Az alig egy év alatt felépült tárolónak köszönhetően az emberiségnek egy potenciális katasztrófa után lenne miből újrakezdeni az élelmiszertermelést.

Az ítéletnapi vetőmagszéfet megnyitó Jens Stoltenberg norvég kormányfő a létesítményt Noé bárkájához hasonlította, amely a biológiai sokszínűséget hivatott megóvni az eljövendő nemzedékek számára.

A hegy gyomrában, 130 méter mélységben megépített vetőmag-világbunker megnyitóján a meghívott vendégek között volt Wangari Maathai kenyai környezetvédő, a 2004-es év Nobel-békedíjasa is, aki előrelátásában egyedülállónak nevezte a projektet.

Az ünnepségen Jens Stoltenberg és Wangari Maathai helyezte el a világbunkerben az első vetőmagdobozt: a konténer 104 országból származó rizst tartalmaz.

A vetőmagokat - mintánként 500 darabot - ezüstfóliába burkolt konténerekben tárolják, amelyeket kék és narancssárga fémpolcokon helyeznek el a három 27-szer 10 méteres, légmentesen záródó kamra valamelyikében. Mindhárom kamra egyenként másfél millió minta befogadására alkalmas, így az ítéletnapi vetőmagszéfben 4,5 millió féle minta helyezhető el. 
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. február 28. 14:00
2008. 02. 28. csüt. du. 13,49-13,54. "Színes kishír" MMR... (forrásvadászat utólag csupán, hallomásból) ;-)
A Vezess.hu-n nincsen Hsz. rovat...

Női autó és magától parkol - Bemutató: Nissan Pivo II
- 1. Sör helyett forgás

2008.02.27. 14:10

szöveg: Szörényi András

Címkék: közlekedésbiztonság, jövő, tanulmányautó, villanymotor, Nissan

Fillérekből eljár, beszélget velünk, mosolyog ránk és megnyugtat, ha már agyunkra megy az összes többi autós. A Nissan Pivo II lehet a jövő női autója, amely nem egyszerűen leparkol a sofőr helyett, de jó barátunk is akar lenni.

Betûméret:

Nyomtatható verzió

Cikk mentése

Cikk küldése

Cikk továbbküldése e-mailben
Név:
Válasz email cím:
Címzett neve:
Címzett email címe:

Nagyvárosi és fiatal nőknek szól a Pivo 2



Nem a sörről nevezték el

Egy kis igazítás

Mielőtt Genfben az autószalonon megfürdik a csillogásban, a Nissan átmenetileg egy párizsi tévéstúdióba szállította a jövő városi autóját. A Pivo 2-ből a kettest gyorsabb értelmezni, ez ugyanis a tanulmányautó második generációját jelöli, az első 2005-ben jelent meg. A Pivo eredete nem a cseh sör szó, hanem az angol pivot, ami magyarul szögben elfordulást jelent és a különleges parkolási képességekre utal.

A bemutatón egy igen szemrevaló japán hölgy dobta fel a fotózást. Mielőtt a vakufény rázáporozott volna, odaugrott hozzá egy ember, afféle stylist lehetett, és megigazította a haját, a gallérját, esztétikusan keresztülvezette a modellen a biztonsági övet, aki mindezt megadóan viselte.

Bólint, beszél, megnyugtat a robotic agent

Bár ezt a tanulmányt a Nissan nem szériaautónak szánja, de a nagyvárosokban élő, munkájukban sikeres és mindenképp fiatal nőket célozná meg a gyár. Őket egy kocsi önmagában rendkívül hidegen hagyná, de közlekedni ők is akarnak, méghozzá a tömegközlekedéstől függetlenül és egy ilyen barátnak biztosan örülnének.

Mikrobi megnyugtat

A kocsi legfeltűnőbb eleme a műszerfalból kikandikáló robotfej, amely forog, villog, még hangot is ad - és nagyon hasonlít Mikrobira. Ügyel a hangulatunkra, a szem és a száj mozgásából illetve egymáshoz viszonyított helyzetéből négyféle lelkiállapotot képes felismerni.

Hárman fértünk bele

Repertoárjába a harag, a meglepettség, az öröm és az álmosság tartozik, amit egy videokamerába vicsorogva majd vigyorogva én magam is kipróbáltam. Működik, nem kell rásegíteni színpadias gesztusokkal.

A LED-ekkel villogó szemű mitfahrer nemcsak érzékeli a hangulatváltozásainkat, de reagál is rájuk. Az alappélda egy békésen hazafelé kocsizó hölgy, akit alaposan felbőszít egy elé bevágó autós. Mielőtt mélyről jövő anyázással üldözné az agresszort, a robothang pihenőt javasol egy közeli étteremben.

A javaslat azon a tényen alapul, hogy a jó hangulatban vezetők kimutathatóan kevesebb balesetet okoznak, mint a feszültek. A kedélyes viszonyok érdekében a robotfej bólint, rázza a fejét, de még kacsintani is tud.

A technika is érdekes a túlodalon, mert a Pivo 2 majdnem ingyen üzemeltethető

1. Sör helyett forgás

3. Villanymotor a kerekekben
Kapcsolódó autók
Don Caló
2008. február 27. 09:06
Hallva írom tanácsolva:"Enkefalitisz"! Így ejtjük, kedves O. Zsuzsa! ;-)

(És: Dr. Menyhárt I. doktornőt ismerem 1982-83-ból még... Ma az ÁNTSZ-nél van azt hiszem, ám nagyon lelkiismeretes pszichiáter nő volt fiatalon. Ritka a szakmában!)
Don Caló
2008. február 27. 09:02
Hogy ki (kik) fogják elvetni ezeket a magokat ha...?
Majd az ide tévedő - vagy tudatosan jövő - más civilizációk, ha ugyan ilyesmire (is) szükségük lenne azon "organikus" lényeknek.
Mer' lehet, egy másik planétán csupán "mannával" és "szerelemmel" élnek(?).
Miért ne? "Igaz?" ;-) (...) ;-)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását