2024. május 7. - Gizella

Htrányos helyzetű fiatalok, NATO légibázis, pszichiátriai betegek

A hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulásának lehetősége, a pápai NATO légibázishoz kapcsolódó útfelújítások ügye, valamint a pszichiátriai betegek helyzete is szóba került hétfőn az Országgyűlésben a kérdések sorában.
2008. február 26. kedd 06:58 - Hírextra

Botka Lajosné (MSZP) arról érdeklődött, hogy a települési, a megyei önkormányzatok, valamint az oktatási minisztérium közös pályázati lehetősége, a Bursa ösztöndíj - amely a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetben lévő fiataloknak kínál támogatást a tanuláshoz - hány fiatal számára biztosított lehetőséget az elmúlt években.

Válaszában Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára azt hangsúlyozta, hogy ez az ösztöndíj fontos a fiatalok számára az esélyegyenlőség biztosításához. Ráadásul - tette hozzá - ez az önkormányzatok iránti elkötelezettséget is erősíti. Mint Arató Gergely mondta, évente 30-35 ezer fiatal él ezzel a lehetőséggel.

Kovács Zoltán (Fidesz) azzal kapcsolatban érdeklődött, hogy része-e a Pápán megvalósuló NATO légibázishoz kötődő projektnek a környező településeket érintő utak megerősítése, korszerűsítése, bővítése. Erre - mint a képviselő mondta - azért is nagy szükség lenne, mert ez a program harminc évre szól.

Vadai Ágnes, a honvédelmi tárca államtitkára válaszában közölte: a Stratégiai Légiszállítási Képesség Program C-17-es flottájának bázisa Pápa lesz, s a program valóban harminc évre szól.
Hozzátette: az utak felújítása a gazdasági tárca hatáskörébe tartozik.

Ékes Ilona (Fidesz) felszólalásában arra emlékezetett, hogy a Magyar Pszichiátriai Társaság egyik vezetője három gyilkosságról és öt öngyilkosságról tud, amit pszichiátriai betegek követtek el az elmúlt időszakban. Mint mondta, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásával a kormány nagy kárt okozott, ám a kár mértéke csak évek múlva lesz felmérhető.

A Fidesz képviselője szerint mintegy félezerre tehető azoknak a pszichiátriai betegeknek a száma, akik az OPNI bezárása után kezelés nélkül maradtak. Mint mondta, a skizofréniás betegek családjai öngyilkossági hullámtól tartanak.

Válaszában Kincses Gyula egészségügyi államtitkár közölte: a betegek számára vonatkozó szakmai adatokban is tapasztalhatóak kérdőjelek. Mint mondta, az OEP vizsgálta az átalakítás hatásait, ám a számok a gyilkosságokkal, öngyilkosságokkal kapcsolatos aggodalmakat nem igazolják.

A vizsgálatból az tudható: a 2006-ban kezelt közel 9900 betegből összesen 84 olyan személyről lehet tudni, akiknek a rendszerben nincs nyoma. Az államtitkár szerint az új betegek, akik idén kerülnek be a rendszerbe megtalálják a számukra szükséges ellátást.

A gyilkossági, öngyilkossági hullám eshetőségét az adatok nem támasztják alá - jelentette ki Kincses Gyula.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását