2024. május 2. - Zsigmond

Filharmonikusok a Művészetek Palotájában

A pécsi Pannon Filharmonikusok fővárosi sorozatának következő, pénteki koncertjén Mendelssohn, Richard Strauss és Franz Schubert művei hangzanak el Leopold Hager vezényletével Budapesten, a Művészetek Palotájában - tájékoztatta Gráf Orsolya sajtóreferens
2008. február 26. kedd 09:08 - Hírextra
A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartandó esten
Mendelssohn Hebridák nyitánya, Richard Strauss Esz-dúr kürtversenye és Schubert IX. ("Nagy" C-dúr) szimfóniája hangzik el. A kürtversenyt Radovan Vlatkovic adja elő.

A sajtóreferens beszámolt arról, hogy Leopold Hager a salzburgi Mozarteumban tanult karmesterséget és zeneszerzést, valamint orgonán, zongorán és csembalón játszani. Mainz, Linz és Köln után Freiburgban volt zeneigazgató. Ezt követően a Mozarteum vezető karmesteri, majd 1996-ig Luxemburgban az RTL Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatói posztját töltötte be. Számos híres operaházban dolgozott vendégkarmesterként; a 2005/2006-os évad óta Leopold Hager a bécsi Volksoper vezető karmestere.

Az est szólistája, Radovan Vlatkovic a világ legkeresettebb kürtművészei közé tartozik. Zenei tanulmányait 6 éves korában kezdte, majd szülővárosában, Zágrábban, továbbá Németországban, Detmoldban fejezte be. Szólistaként fellépett valamennyi kontinensen olyan zenekarokkal, mint például a Bajor Rádió Zenekara, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara, a Mozarteum Salzburg vagy a BBC Szimfonikus Zenekara.

Az esten elhangzó Esz-dúr kürtverseny komponáláshoz Richard Strauss valószínűleg jeles kürtművész apjától kapott kedvet. A háromtételes mű kései kompozíció, 1942-ből való, és egy év múlva mutatták be a salzburgi ünnepi játékokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását