2024. április 29. - Péter

Essünk vagy síeljünk?

Egy hete érkezett a megdöbbentő hír, hogy két magyar gyerek balesetet szenvedett Ausztriában. Egy síliftből zuhantak ki hétméteres magasságból egy karinitiai sípályán. A két gyerek eszméletét vesztette, amikor hét méteres magasságból a jeges hóra zuhantak
2008. február 26. kedd 11:30 - Malina Adrienn
A gyerekek egy 45 fős szegedi iskolai sítáborral érkeztek Ausztriába. Az orvosok szerint néhány nap múlva már elhagyhatják a kórházat. Egyikük a lábát, másikuk a karját törte el.

Minden sífelvonón biztonsági korlát védi az utast. Ennek ellenére a 11 éves kislány és a 10 éves fiú valahogyan mégis kicsúszott. A sílift kezelője szerint csak az lehetett, hogy a gyerekek hintáztatták a négyszemélyes ülőkét és ezért történt a baleset. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit. Bár az orvosok csütörtökre ígérték, hogy eldöntik, meddig kell a 11 éves kislánynak és a 10 éves kisfiúnak a klagenfurti kórházban maradnia, egyelőre nem határoztak. A gyerekek a körülményekhez képest jól vannak, de egyre biztosabb, hogy szombaton a csoporttal nem jöhetnek haza. Ennek ellenére már megkezdték hazaszállításuk szervezését. Az is kiderült, hogy ha nem lett volna biztosításuk, akkor hatalmas összeget kellett volna fizetniük az ellátásért.

Az EU-ban ugyanolyan ellátás jár a magyar turistáknak, mint a helybelieknek, feltéve ha rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával. Az alpesi országokban illetve Szlovákiában is önrészt kell fizetni a kezelésekért, amit viszont kártyától függetlenül mindenki maga áll. A hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, a mentés, valamint a völgybe való szállítás rendszerint még az adott országban biztosítottak számára is díjköteles.



Ezt az egészségbiztosítás gyakran nem téríti meg, úgyhogy érdemes szabadidő- és sportbiztosítást kötni.

Az Európai Uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar síelők az itthoni kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat. Ehhez azonban ki kell váltani ezt az EU-kártyát. Ezzel az ellátásokat az adott ország szabályai szerint kapják meg a turisták, vagyis ugyanolyan módon, mint a helybeliek. Ezt a terhet a magyar jogosultak is kötelesek saját maguk viselni. Kórházi ellátás esetén ez az összeg Ausztriában 9 euró/nap. Franciaországban a kezelés díjának 20 százalékát mindenki maga fedezi. Ez minimum 16 euró/nap. Olaszországban a szakorvosi ellátásért legfeljebb 36 euró kérhető el alkalmanként. Szlovákiában 60 SK a sürgősségi díj. Svájcban a 18 év alattiaknak 33 CHF, az idősebbeknek pedig 92 CHF az fizetendő összeg.

Fontos még tudni, hogy az uniós országokban az EU-Kártyát csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő orvosoknál lehet bevetni. A magánszolgáltatók nyújtotta ellátás költségeit mindenki maga állja, nem lehet visszatérítést kérni. Az OEP ezért azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint minden esetben közkórházhoz kell fordulni.

EU-Kártyára minden egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező embernek joga van. A kártyát a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál lehet igényelni, érvényességi ideje 12 hónap, nyugdíjasoknak pedig 36 hónap. Azok, akik még nem töltötték be a 17. életévüket, a kártyát nagykorúságuk betöltésének napjáig, de legfeljebb 36 hónapra kapják meg. Bár a sürgős ellátásra szoruló polgárokat minden EU-országban úgy kezelik, mint saját biztosítottjaikat, ez nem jelenti azt, hogy egy-egy orvosi ellátás mindenhol ingyenes lenne. Vizitdíj szinte mindenhol van, emellett nagyon sok helyen az ellátás költségét a betegnek meg kell előlegeznie, és azt utólag téríti vissza az OEP.

Még tart a síszezon, így vélhetően az átlagosnál több európai egészségbiztosítási kártyát váltanak ki a „vakációzók”.

Mi az, amire nem árt figyelni, hogy elkerüljük ezeket a baleseteket. A legtöbb baleset délután, a síelés végén történik. Ezért, ha lehet, ne induljunk fáradtan a lejtőnek! Ha pihenünk, mindig a pálya felső részén, ne pedig az alsó vagy középső harmadán tegyük. Különösen zsúfolt területen kerüljük a száguldást. Az alapszintű tudás még nem minden. A haladók számára is tartanak tanfolyamokat. Nem szégyen oktatóhoz fordulni.

A síelés intenzív erőfeszítéssel járó sport, amely a nagyobb magassággal együtt járó alacsony oxigénkoncentráció miatt erősen igénybe veszi a szervezetet. Fontos a megfelelő bemelegítés és a jó állóképesség, amit főleg futással és kerékpározással alapozhatunk meg. A megfelelő kondíció híján gyakrabban fordulhatnak elő sérülések és balesetek. Ezt még fokozza a sípályák környékén található „hütték” (magyar jelentése, hegyilak, menedékház), ahova elbújhatunk a hideg elől. Persze a gőzgombócon, a bécsi szeleten és a forró csokin kívül a forralt borból fogy a legtöbb. Az alkohol értágító hatása a koncentrálóképesség csökkenéséhez vezet, úgyhogy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás a síelésnél is kizáró tényező.

2000-2500 méter feletti magasságokba érkezés után legalább egy napig és minden 900 méter megtétele után újabb egy napig akklimatizálódjunk. A nagy magasságokban az időjárás is nagyon gyorsan változik. Előfordulhat, hogy az addig tiszta pályát hirtelen köd lepi el vagy felhőbe burkolózik, amikor szinte lehetetlen észrevenni a gödröket és a dombokat. Vakon síelni pedig nagyon nehéz és rettentő veszélyes. Nem érdemes kipróbálni. A hóról visszaverődő erős fény súlyos szemsérülést okozhat, ezért a síszemüveget érdemes berakni a táskába.

A téli sportok kedvelőinek a fagyásos sérüléseken és a síbaleseteken kívül a kihűlés veszélyére kell leginkább figyelni. Az ember normális testhőmérséklete 36-36,5 °C között mozog. A szervezet rosszul tűri az optimálistól való eltéréseket. Na ezért kell idejében beülni a Hüttébe és átmelegedni a már említett forró italokkal. Ha mégis sok bor kell ahhoz, hogy kiengedjenek az elfagyott testrészek a felvonók lefele is szállítják az embereket. Vagy marad a seggencsúszós változat. Balesetmentes síelést!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását