2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A drogosokat még a cigányoknál is jobban utáljuk?

Dr. Szabó Máté az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a múlt héten támogatta azt a törvénytervezetet, amely szabálysértésnek minősítené a csekély mennyiségű drog használatát. Mi ezzel kapcsolatban Topolánszky Ákost a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet ig
2008. február 26. kedd 15:57 - Pór Károly

Mondhatjuk-e, hogy az elmúlt néhány évben egy liberálisabb, a holland-mintához némileg közelítő irányba halad a magyar drogpolitika?

A különböző jelzőkkel nagyon óvatosan kell bánni. Egyrészt azért, mert sztereotípiákat indíthatnak el, másrészt azért, mert nem is igazak. Olyan ez, mint 1990-ben a nagypolitikában, amikor mindenki liberális jogállamot akart, de ez nem jelentette azt, hogy mindenki liberális pártpolitikát folytatott. Így aztán nem lehet összemérni a magyar drogpolitikát a hollanddal, különösen azért nem, mert Magyarországon máig Európa talán legszigorúbb büntetőjogi szabályozása van érvényben.

De az elmúlt 4-5 évben enyhült valamelyest a szabályozás, nem?

Ennél komlikáltabb az ügy, mert 2003-ban fogadták el az új BTK-rendeleteket, melyek valóban enyhítik a korábbi szabályozást, de fontos pontokban ez még mindig egy nagyon szigorú szabályozás. Ráadásul most a Legfelső Bíróság már említett jogértelmezési, jogtechnikai döntése egy tipikusan szigorú helyzetet eredményezett.

Ha a konkrét törvényi szabályozást vesszük alapul, akkor milyen mérföldkövekről beszélhetünk?

1993-ban, még az Antall-kormány idején születtet meg az első szabályozás, melyre általánosságban elmondható, hogy az eddigi legjobb szabályozás volt: az elterelés rendszerére és más kifinomult rendszerekre épített. Létrejöttek a minősítő, tehát súlyosbító és enyhítő körülmények, elismerte a szabályozás, hogy a fogyasztók esetében a büntetőjogi eszközöknek csak korlátozott értelme van, ezért előnyben részesítette a kezelés felé való terelést. Ezt szigorította az Országgyűlés 1998-ban, 1999 márciusi hatállyal. Ez a szabályozás már olyan kiemelt társadalmi problémaként, veszélyként értelmezte a kábítószer-fogyasztást, amit az eltereléssel szemben a büntetőjog kiemelt eszközeivel kívánt visszaszorítani. Korábban ugyanis úgy szólt a szabály, hogy amennyiben a fogyasztó önként vállalja a kezelést, az elterelést, úgy mentesülhet a büntetőjogi felelősség alól. Ez változott meg 1999 márciusától, illetve ez lett visszaállítva 2003-ban. A büntetés tehát a fő irány, de az attól való eltérés lehetőségét széles körben biztosította mind az 1993-as, mind a 2003-as szabályozás, szemben az 1999-essel.



A készülő javaslatnak mi az újdonsága az eddigiekhez képest?

Ez a koncepció sokkal kifinomultabb az eddigieknél. Nagy előnye, hogy a rendkívül komplikált szabályozásban - amit sokszor a jogalkalmazók is nehezen tudnak értelmezni – tisztább, átláthatóbb viszonyokat kíván teremteni, technikai megújulást teremtene. Többek között bevezetné a BTK szövegébe a mennyiség kérdését, és ami a legfontosabb, hogy a kábítószer fogyasztás csekély mennyiségű elkövetését nem büntetőjogi magatartásként, hanem szabálysértésként kezelné.

Mikorra lehet ebből törvény, lehet-e belőle egyáltalán?

Ebben a mostani nagyon feszült helyzetben nincs az a politikai erő, amely megkísérelne elfogadtatni egy ilyen törvényt. Ennek alapvető oka, hogy a társadalom nagyon elítélő a kábítószer-fogyasztással kapcsolatban. A kábítószeres ember a leginkább elítélt társadalmi csoportba tartozik, jobban elítélik őket, mint például a cigányokat, vagy az alkoholbetegeket. Tehát nincs társadalmi igény a változásra. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nincs is szükség változásra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását