2022. december 5. - Vilma

Több mint ezren haltak meg

Közúti balesetben 1.230-an vesztették életüket tavaly Magyarországon, ez 6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. A balesetek 14 százalékában szerepet játszott az alkohol - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében, amelyet hétf
2008. február 25. hétfő 11:30 - Hírextra
A közúti közlekedési balesetek száma az előző évhez viszonyítva két százalékkal csökkent, kimenetelük is kevésbé volt súlyos - közölte a KSH.

A tavaly történt balesetek öt százaléka halálos kimenetelű volt, a meghalt személyek fele vétlen áldozat volt - hívja fel a figyelmet a KSH közleménye.

A közúti baleseteket tekintve januárban, márciusban és júniusban történt kiugróan sok halálos baleset, amit ellensúlyozott, hogy az év utolsó négy hónapjában kevesebb baleset történt.
Tavaly közúti közlekedési balesetben mintegy 29 ezren sérültek meg, 68 százalékos arányban lakott területen belül.

A statisztikai hivatal adatai szerint lakott területen belül a leggyakoribb baleseti ok a keresztező irányban haladó járművek ütközése volt, lakott területen kívül pedig a megcsúszás és pályaelhagyás volt a legtöbb. Második helyen a gyalogosok elütése szerepel: százból 8 halállal végződött.

A balesetek 64 százalékát okozták személygépkocsik, 9-9 százalékát kerékpárosok és teherszállító járművek, míg 8 százalékát gyalogosok. A balesetek 91 százaléka a járművezetők hibájából történt, leggyakoribb ok a sebesség nem megfelelő megválasztása volt - mutatott rá a közlemény.

Az összesítés szerint az autópályákat tekintve a legtöbb baleset az M3-ason történt, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a növekedés mértékét tekintve viszont az M1-es áll az első helyen, 29 százalékkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását