2024. április 25. - Márk

Riasztó statisztikák

Házasságon kívül születik a csehországi gyerekek több mint egyharmada - derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Cseh Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete készített. A Cseh Statisztikai Hivatal kimutatása szerint az utóbbi másfél évtizedben az így vi
2008. február 25. hétfő 10:57 - Hírextra
Riasztó az arány az elsőszülötteknél: 2006-ban az elsőszülöttek 44 százaléka született házasságon kívül. Mintegy 8400 újszülöttnél az anya különféle okok miatt nem adta meg a gyermek apjának az adatait.

Szociológusok azt állítják: ennek az egyre inkább terjedő jelenségnek alapvetően az az oka, hogy a cseh nők és a férfiak egyaránt egyre kevésbé bíznak a házasság intézményében. Más vélemények szerint viszont az ok elsősorban abban keresendő, hogy pénzügyi szempontból előnyösebb egy anyának "egyedül" nevelnie gyermekét, mint házasságban, mert nagyobb állami támogatásokra jogosult. Dana Hamplová szociológus szerint többnyire több különféle ok van a jelenség mögött.
"A tendencia, hogy egyre többen választják a gyermeknevelést a házasságon kívül, világos. Mivel komoly társadalmi problémáról van szó, szükség van a helyzet átfogó felmérésére és kutatására" - jelentette ki Dana Hamplová.

"Gyakori ok, hogy a nők nem bíznak partnerükben, aki a gyerek apja. Úgy vélik, a közös jövő bizonytalan, s ezért inkább egyedül kívánják nevelni gyermeküket" - fejtette ki egy másik szociológus Jana Chaloupková. "Úgy tűnik, hogy a házasságot ma sokan bizonytalan intézménynek tartják, s hogy később esetleg ne kelljen szembenézniük a válással járó gondokkal, inkább a papírok nélküli együttélést vagy a magányos gyermeknevelést választja sok nő" - mutatott rá Jana Chaloupková. Úgy véli: ez sokkal gyakoribb ok, mint a helyzet anyagi vonzata.

2006-ban összesen 48.132 házasságot kötöttek Csehországban, míg a válások száma több mint 23.200. A tavalyi adatok még nem ismeretesek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását