2024. április 20. - Tivadar

Kevesebb, de jobb lesz az idei bor

Az idén előreláthatólag a tavalyi 3,5 millió hektoliternél kevesebb bor kerül a pincékbe.
2009. augusztus 31. hétfő 14:39 - HírExtra
Elmondta, hogy az idén a termésbecslés szerint a tavalyival megegyező mennyiségű, mintegy 550 ezer tonna szőlő terem, a bor mennyisége azért lesz kevesebb a múlt évinél, mert alacsonyabb a szőlőszemek létartalma. Horváth Csaba szerint a kisebb mennyiséget ellensúlyozhatja az, hogy a szőlőszemek mustfoka és savtartalma alapján jó minőségűek lehetnek az idei borok.

A szüret augusztus elején kezdődött a korai fajták betakarításával, és akár szeptember végére a munkák nagy része be is fejeződhet, októberre csak a késői fajták szedése marad. A szüretelők jelenleg kéthetes előnyben vannak a szokásoshoz képest.

Horváth Csaba ugyanakkor felhívta a figyelmet: több termelő még nem tudja, hogy miként értékesítheti az idei termését, mert nem kötött hosszabb távú felvásárlási szerződést.

A szabadpiaci értékesítési lehetőségek rosszak, a gazdasági válság miatt ugyanis a bor iránt megcsappant a kereslet - mondta a HNT főtitkára, hozzátéve, hogy a hitelek igénybevételének lehetősége is minimálisra csökkent a felvásárlók számára. A szakmai szervezet ezért keresi annak a lehetőségét, hogy az idei borból mintegy 100 ezer hektolitert lepárlással vonjanak ki a piacról. Ennek meghirdetésére előreláthatólag legkorábban szeptember végén kerülhet sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását