2024. április 29. - Péter

Elárasztják a régészeti lelőhelyet

A régészek elkeseredésére rövidesen víz alá kerül a nyugat-törökországi Allianoi ókori fürdőváros, amelyet rendkívül jó állapota miatt sokszor Pompejihez hasonlítottak.
2008. február 25. hétfő 08:43 - Hírextra
Az öt méter magas falak óvta medencét tápláló melegvizű forrás, az érintetlen monolit oszlopokkal és mozaikkal díszített terem, a fedett sétányok, az utak és házak romjai, kutak és mintegy 11 ezer műtárgy... ez Allianoi.

Ahmet Yaras doktornak és régész csapatának kilenc évre volt szüksége, amíg feltárta a romokat, amelyek Allianoi kincseinek csak kis részét képviselik. Az egykori égei-tengeri fürdővárosnak, amely az i.sz. II. században élte virágkorát, ugyanis csak 20 százalékát tárták fel. A kutatóknak azonban nem lesz idejük, hogy fennmaradó 80 százalékot napvilágra hozzák: egy tudományos bizottság 2007 októberében - két korábbi határozatával homlokegyest ellenkezve, az ásatások területének elárasztása mellett döntött.

A Yortanli-gát gyűjtőmedencéjének feltöltése, amelynek segítségével mintegy 8000 hektárnyi mezőgazdasági területet öntöznek majd, és amelynek az építkezése tavaly fejeződött be, már csak hetek kérdése, ami alatt az utolsó műszaki simításokat elvégzik.

"Ami a nekem, a tudósnak a legjobban fáj, az az, hogy örökre eltűnnek ezek a romok, anélkül, hogy valamennyi kincsüket megismerhetnénk" - mondta Ahmet Yaras, aki február elején utazott az ásatásokhoz, hogy Allianoi néhány barátjával együtt búcsút vegyen tőlük.

"A feltárt 20 százalék segítségével megtudtuk, hogy Allianoiban van a világ legnagyobb és legépebben megmaradt ókori termálfürdője, már csak ezért is óvni kellene ezt a területet" - mondta a kutató. Hozzátette: mintegy négyszáz fém orvosi eszközt is találtak, sokkal többet, mint a világ bármelyik ókori városában.

Több tudós osztja kollégája keserűségét, és fájlalja a kivételesnek tartott terület lehetséges elvesztését.

Pierre Chuvin, az ókori Görögország szakértője, az Anatóliai Kutatások Francia Intézetének igazgatója sorolja a régészek útjába állított akadályokat: a kutatás finanszírozásának hirtelen leállítása, az igazgató, Ahmet Yaras menesztése, a tudományos bizottságok szaporodása egészen az óhajtott szakvélemény elhangzásáig.

"A török kormányzat igen rosszhiszeműen járt el" - összegezte a francia kutató, - "Attól féltek, hogy az ásatásokat olyan jelentősnek találják, hogy nem lehet majd őket elárasztani" - tette hozzá.
Alsel Tibet régész, a török nagyváros történelmi örökségének védelmére alakult Isztambuli Platform alapítója szerint Allianoi programszerű elpusztítása már csak azért is képtelenség, mivel a gát csak korlátozott ideig fog működni.

"A gátat a hordaléklerakódás miatt csak ötven évig használhatják" - fejtette ki. Ha viszont Allianoit konzerválnák, egy második Pompejivé válhatna. Bőven hozna a konyhára, és nem avulna el",
A tudományos közösség utolsó reménye, hogy az Allinoitól 120 kilométerre délnyugatra fekvő Izmir jelentkezni kíván a 2015-ös Világkiállítás megrendezésére. Mivel az égei-tengeri kikötőváros az Expóra az "egészséget mindenki számára" témát választotta, a régészek igyekszenek felkelteni a közvélemény figyelmét, hogy a jelentkezés feltétele a világ egyik legszebb ókori fürdővárosának megóvása legyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását