2024. május 5. - Györgyi

Kóka és az adóreform

Az adó- és járulékcsökkentés önmagában nem teremt munkahelyeket - mondta Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes hétfőn az Országgyűlésben. Kóka János (SZDSZ) adóreformalap létrehozását szorgalmazta. Dávid Ibolya pedig kritikus hangot ütött meg.
2008. február 25. hétfő 16:35 - Hírextra
Göndör István a kormányfő felszólalására válaszolva közölte: az MSZP-frakció üdvözli az új tulajdonosi programot, bízik abban, hogy sokan vesznek részt benne, és a program eszköze lehet a polgárosodásnak.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a jövőbe az az út vezet, amelyet a miniszterelnök ajánl, ami egy megváltozott kormányzati politizálási módszerről szól. Göndör István kitért arra, hogy az MSZP-frakció számára fontos a munkahelyek megtartása, új munkahelyek teremtése. Hangsúlyozta azt is, hogy az adó- és járulékcsökkentés önmagában nem elégséges eszköz a munkahelyek teremtéséhez, megtartásához.

A kormánypárti képviselő elmondta: a Gusztos Péterrel (SZDSZ) közösen benyújtott, az új tulajdonosi programról szóló határozati javaslatban eseti bizottság felállítását kezdeményezik. A testület segítené az átláthatóság megvalósítását, és megteremtené annak a lehetőségét, hogy kizárják a rendszerből azokat, akik a programot csak ügyeskedésre szeretnék felhasználni.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta, Magyarországon szükség és lehetőség van arra, hogy a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb adócsökkentési programját kezdjék el.
Mint mondta, adóreformalap létrehozását kezdeményezik, amelynek bevételei az állami költségek csökkentéséből származnak, továbbá a gazdaság fehéredéséből származó adóbevétel többletből. Hozzátette: ezeket a bevételeket adócsökkentésre, illetve az államadósság csökkentésére lehetne fordítani.

Elmondta, osztják az álláspontot, hogy a felemelkedés a tudás útján lehetséges. Ennek fontos része - folytatta a liberális politikus - az integrált oktatás, a deszegregáció. Kóka János azt mondta, a liberálisok mindig is úgy foglaltak állást, hogy a magántulajdon jobb, mint az állami tulajdon. Ezért üdvözlik azokat a kormányzati terveket, amelyek a privatizáció folytatásáról szólnak.

Az SZDSZ képviselője elképzelhetőnek nevezte a kedvezményeket, de hozzátette: vigyázni kell arra, hogy ez ne torzítsa a piacokat és mindenkit egyenlő feltételekkel engedjen hozzáférni az állami tulajdonhoz.

Dávid Ibolya (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgárosodás hosszú folyamat, nem lehet varázsütésre megvalósítani. Az ellenzéki politikus ugyanakkor azt mondta, üdvözlik az új tulajdonosi program ötletét, bár látszik rajta, hogy még csak egy ötlet, mivel a tartalma nincs kidolgozva.

A képviselő szerint sok olyan lépése van a kormánynak, ami ellene hat a polgárosodásnak. A hazai gazdasági és jogi környezet ellentétes azzal, amit a kormányfő célul tűzött ki, mert megtakarítás-, polgár- és öngondoskodás ellenes - fűzte hozzá Dávid Ibolya. Az MDF-es képviselő szerint Európa egyik legtöbb elvonással járó adórendszere a magyar.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását