2024. május 9. - Gergely

Az SZDSZ megemlékezett az áldozatokról

Iván Kovács László 1956-os forradalmár Corvin közi emléktáblájánál tartotta megemlékezését a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából az SZDSZ Új Generáció hétfőn Budapesten.
2008. február 25. hétfő 19:45 - Hírextra

Kaderják László, az SZDSZ Új Generáció választmányi elnöke elmondta, hogy e táblánál "emlékezünk ma arra a mintegy százmillió ártatlan férfira, nőre és gyerekre, akik életét a kommunista ideológiának köszönhetően oltották ki nemcsak Magyarországon, hanem világszerte".

Emlékezünk többek között Iván Kovács Lászlóra, a Corvin köz legendás parancsnokára és másokra is, többek között Kovács Bélára, a Független Kisgazdapárt főtitkárára, akit 61 évesen ezen a napon: február 25-én tartóztattak le - mutatott rá az elnök.

A kommunizmus korszaka a huszadik század, az emberi történelem talán legsötétebb korszaka volt. Soha korábban ennyi szenvedés, elnyomás és embertelenség tömegméretekben, állami segédlettel nem történt - tette hozzá.

Eörsi László történész rámutatott: nem annyira a kommunizmus, mint a sztálinizmus áldozataira emlékezünk ezen a napon.

A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték a kegyelet virágait Iván Kovács László táblája alatt.
Iván Kovács László az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik vezetője és mártírja. A forradalom vérbefojtása után 1957. március 12-én letartóztatták. Kádár János "népbírósága" mind az első-, mind pedig a másodfokon halálra ítélte, majd kivégezték.

Az Országgyűlés 2000-ben hozott határozata alapján lett február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását