2024. május 3. - Tímea, Irma

Kötelezettség-szegési eljárást indít Magyarország ellen a Füstirtók Egyesülete

Több mint fél éve nem hajlandó megalkotni a kormány az Európai Parlamentnek és Tanácsnak az üzleti vállalkozások fogyasztókkal szemben folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát szankcionáló, 2005. május 11-én kiadott, s a tagállamokra kötelező é
2008. február 24. vasárnap 06:40 - Hírextra
Miközben a kormány lépten-nyomon a civil szféra erősítéséről, a polgárok biztonságának növelésértől beszél, a valóságban a lobbi csoportok érdekét szem előtt tartva még nemzetközi kötelezettségeit is megszegi. Pedig az Európai Parlament és Tanács által az üzleti vállalkozások fogyasztókkal szemben folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát szankcionáló, 2005. május 11-én kiadott, s a tagállamokra kötelező érvényű 2005/29/EK irányelv 19. cikke félreérthetetlenül fogalmaz: "A tagállamok elfogadják és kihirdetik azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ennek az irányelvnek 2007. június 12-ig megfeleljenek.". Magyarország nemhogy nem fogadta el azokat, de még a kormány sem tárgyalta az előterjesztést. Annak ellenére, hogy a szakmában mindenki tisztában van az irányelv hatályba lépésének dátumával: "A tagállamok 2007. december 12-től alkalmazzák ezeket az intézkedéseket.". A gazdasági tárca a Füstirtók Egyesület lobbistájának információi szerint 2007. december 10-én készült el a szövegtervezettel, de a titkosan kezelt "szakmapolitikai egyeztetések" során vagy az igazságügyi, vagy a pénzügyi tárcánál három hónapja jegelik a törvénytervezetet, tudatosan felvállalva egy uniós direktíva megszegését. Ezért a Füstirtók Egyesülete kötelezettség-szegési eljárást indít Magyarország ellen az uniónál, arra kérve, hogy szankciókkal kényszerítsék ki a gyors törvényi szabályozást. A fogyasztók sorozatos és tömeges megkárosítását életvitelszerűen folytató kereskedelmi vállalkozások könnyű szerrel árazzák be a működésképtelenség határán billegő fogyasztóvédelmi hatóságok szórványos bírságait. E gyakorlat megszűntetésére csak egy hatékony és korszerű, a bíróságok által is jól értelmezhető törvényi háttér esetén van esély, amit az uniós direktíva magyar jogba ültetése több-kevesebb sikerrel kecsegtető módon biztosítana. A Füstirtók Egyesülete felszólítja a három érintett tárcát, hogy a lehető legrövidebb időn belül terjesszék a kormány elé a törvénytervezetet, s a kabinet soronkívüliséget kérve nyújtsa azt be a parlamentnek a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvénnyel együtt. Felszólítjuk a fogyasztóvédelmi szervezeteket, csatlakozzanak az uniós direktíva magyar jogba ültetését sürgető kezdeményezésünkhöz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását