2024. április 28. - Valéria

25 éve halt meg Tennessee Williams

Huszonöt éve, 1983. február 25-én hunyt el Tennessee Williams amerikai író. A Mississippi állambeli Columbus városkában született 1911. március 26-án. Agresszív hajlamú utazóügynök apja az anyjához túlzottan kötődő, beteges fiát Miss Nancynak csúfolta.
2008. február 23. szombat 16:30 - Hírextra
A kisfiú édesanyján kívül a skizofréniában szenvedő Rose nővéréhez ragaszkodott, aki - miután lobotomiát hajtottak végre rajta - élete végéig intézeti ápolásra szorult; későbbi drámái érzékeny lelkű, törékeny és védtelen nőalakjainak anyja és nővére szolgált mintaképül.
1919-ben St. Louis-ban telepedtek le, ahol iskolatársainak állandó céltáblája lett délies akcentusa miatt. Ez még inkább visszahúzódóvá tette, a nyomasztó valóság elől az írásban lelt menedékre. A gazdasági válság idején cipőgyárban dolgozott, diplomát az Iowai Egyetem drámaírói kurzusán szerzett. Hogy előteremtse a tanulás költségeit, volt liftesfiú, hivatalnok, pincér, szerelőmunkás, újságíró is. 1940-ben született Angyali ütközet című drámája, amelyet később Orpheusz alászáll címmel dolgozott át.

1945-ben mutatták be Üvegfigurák című darabját, amellyel egycsapásra ismert szerző lett, az 1947-es A vágy villamosával pedig elnyerte a Pulitzer-díjat. A nyers férfierőtől duzzadó, érzéki és közönséges Stanley Kowalski és a kifinomult, illúzióiban élő Blanche Du Bois párharca a filmesek fantáziáját is megihlette, 1951-ben Elia Kazan rendezett belőle filmet a fiatal és jóképű Marlon Brandóval a főszerepben. Ugyancsak Pulitzer-díjjal jutalmazták Macska a forró bádogtetőn című darabját, amelynek filmváltozata Liz Taylorral és Paul Newmannel készült el. A darabban az író életének élményei köszönnek vissza: a hazugságokban élő család, az elfojtott vágyak, indulatok, az alkoholizmus, a homoszexualitás. E két utóbbival élete nagy részében neki is szembe kellett néznie: 1947-ben kezdődött kapcsolata titkárával, Frank Merlóval, az ő 1963-as halála után az amúgy is labilis idegzetű, súlyos depresszióban szenvedő Williams elmerült az alkohol és a nyugtatók világában.

Az életét nyomasztó feszültségek drámáiban áradtak ki. Műveinek színtere szülőhelye, az amerikai Dél lefojtott indulatoktól terhes, sivár világa, szereplői utat tévesztett, jobbra vágyó, ám önsorsrontó figurák, akik egyre inkább elvesznek a szexualitás, a perverziók világában. Ebből az időből való Az ifjúság édes madara, amelynek filmváltozatában szintén Paul Newman játszott főszerepet. Sikert arattak a Múlt nyáron hirtelen és Az iguána éjszakája című drámái is, amelyekben egyre erőteljesebben fordult a szexuális aberrációk ábrázolása felé.

1969-ben detoxikációs kezelésre szorult, felépülése után a regényírásba is belefogott, 1975-ben kiadta önéletrajzát, darabjai azonban egyre rosszabb kritikákat kaptak.

1983. február 25-én találták meg holttestét egy New York-i szállodai szobában. Haláláról több feltételezés kering: állítólag véletlenül lenyelte egy orvosságosüveg kupakját és fulladt meg, más források az öngyilkosságot sem zárják ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását