2024. április 28. - Valéria

Rendhagyó kiállítás a képhamisításról

A képhamisítás világa címmel híres festők képeinek hamisítványait, Víz előtti régészet címmel pedig az elmúlt három év régészeti feltárásainak eredményeit láthatja a közönség a miskolci Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében, amely a felújítást követően
2008. február 21. csütörtök 18:03 - Hírextra

Némedi Varga Zoltán, az intézmény vezetője az MTI-nek nyilatkozva felidézte: tavaly októberben zárt be a múzeum Papszeren lévő kiállítási épülete, amely az elektromos vezetékek teljes felújítását, illetve a belső festési munkák elvégzését követően nyílhatott meg ismét.

Hozzátette: az intézmény állandó kiállításait a felújítás idejére lebontották, újjáépítésükig időszaki kiállításokkal várják az érdeklődőket.

A képhamisítás világa - hamisítványok a Herman Ottó Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből című tárlat egy különleges, rendhagyó festészeti kiállítás, ugyanis híres festők nevével jelzett hamisítványokat láthat a közönség - hangsúlyozta Némedi Varga Zoltán.

Mint mondta, a tárlatot információs blokkok kísérik, amelyek segítenek választ találni olyan kérdésekre, hogy például miféle trükkök lapulnak a hamisítók tarsolyában, milyen részletekre érdemes odafigyelni egy jó nevű festőnek tulajdonított kép megvétele előtt, vagy hogy mi mindenről "beszélhet" egy festmény hátoldala.

A Víz előtti régészet című kiállítás a 2004 és 2007 között lefolytatott régészeti munkálatok eredményeit tárja a látogató elé. A leletanyag tartalmazza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigándi árvízi tározó építése kapcsán feltárt tárgyi emlékeket, egyebek mellett a bronzkor, a vaskor és az Árpád-kor idejéből.

Némedi Varga Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a Herman Ottó Múzeum és annak kiállítási épülete is bekapcsolódik a pénteken kezdődő miskolci Kocsonyafesztivál eseménysorozatába.
A múzeumi programok során az érdeklődők megismerhetik a tavaly nyáron megtalált, csaknem nyolcmillió éves mocsárciprusok történetét. A vállalkozó kedvűek pedig egy interaktív játék keretében akár saját "képhamisítványt" is készíthetnek: kipróbálhatják, milyen ügyesen tudnak másolatot készíteni papír és ceruza segítségével egy Munkácsy-hamisítványról - mutatott rá Némedi Varga Zoltán, megjegyezve, hogy a legjobban sikerült alkotások készítői értékes múzeumi ajándékokat kapnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását