2024. április 25. - Márk

Az alvó nagyapó 180 milliónál koppant

Fokozott izgalom kísérte a Virág Judit Galéria téli aukcióját vasárnap este, hiszen kiemelten kvalitásos anyagot vittek kalapács alá. Benne a legnagyobb várakozás két Munkácsy Mihály szalonképet kísért, hiszen mindkettő abból a sorozatból való, amelybe
2007. december 17. hétfő 07:07 - Hírextra
A most elárverezett Az alvó nagyapó, a festő szalonzsáner sorozatának egyik impozáns darabja. A Colpachban született képek közül ez az egyik késői, 1887 nyarára datált olajkép. S egyike annak a két alkotásnak, amelyen a szignó mellett szerepel a helyszín megjelölése is. (Noha tudvalevő, Munkácsy számos képet festett a colpachi kastélyban.) A dekoratív életkép középpontjában Munkácsyné édesapjának ülő-alvó alakja látható, míg a baloldalon egy fiatal nő gyerekeket terelő mozdulatától válik mozgalmassá a jelenet. Ezért a sokszor reprodukált, és legutóbb a Nemzeti Galéria Munkácsy tárlatán kiállított képért 50 millió forintról indult a licit és 180 millió forintnál koppant érte a kalapács.

Nem sokkal marad el mögötte a Teát öntő nő című olajjal fára festett jelenet. Amely, bár önálló műként is befejezett, reprezentatív darab, Munkácsy egyik legszebb szalonképéhez, a Délutáni látogatáshoz készült tanulmány. Festésmódja Munkácsy legjobb korszakának jegyeit mutatja. Az 1879-es évszámot viselő táblakép mindeddig csak egy fekete-fehér fotóról volt ismert. A most előkerült festmény kikiáltási árát 40 millió forintban állapították meg és 90 millió forintért kelt el.

Magyarországon Munkácsy Mihály a legnépszerűbb, legismertebb festő. Gyűjteményes kiállításán, a Magyar Nemzeti Galériában, 2005-ben, rekordot döntött a látogatók száma. Munkácsy az utóbbi évtized műkereskedelmének is a legkeresettebb mestere. A hazai aukciós piac legmagasabb leütési árait tartalmazó listát négy évig egy Munkácsy-alkotás vezette, a Poros út, amelyet 220 millió forintért a Mű-Terem Galéria árverezett 2003-ban. A további Munkácsy rekordok: A baba látogatói, 160 millió forint, (Mű-Terem, 2003), :Két család, 75 millió forint (Mű-Terem, 2004), Társalgás, 70 millió forint (Kieselbach, 2006)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását