2024. május 4. - Mónika, Flórián

Cápák a jég birodalmában?

Cápák népesíthetik be a klímaváltozás miatt az Antarktisz körüli vizeket, ahol évmilliók óta nem élnek ragadozók. A Déli-sarkvidék tengereiben főleg lágy testű, gerinctelen, lassú mozgású állatfajok élnek a legnagyobb biztonságban, mint az ősóceánokban a
2008. február 20. szerda 10:36 - Hírextra
 A szilárd, héjas testet összeroppantani képes, gyorsmozgású ragadozó halak 40 millió éve szorultak ki a vidékről, amikor tartósan fagypont alá hűlt a tengervíz.

Az utóbbi fél évszázadban viszont 1-2 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami a globális átlag háromszorosa. "Annyi is elég, hogy egész évben fagypont felett legyen a víz hőmérséklete és a terep rögtön alkalmas lesz néhány cápafaj számára" - mondta Cheryl Wilga, az amerikai Rhode Island állami egyetem biológusa. "Amilyen ütemben halad a folyamat, könnyen lehet, hogy még ebben az évszázadban visszaköltözhetnek a ragadozók."

A kutató szerint ez alapjaiban forgatná fel az antarktiszi ökoszisztémát. Fajok kipusztulása ugyan nem valószínű, de vészesen megcsappanhat például a garnélák és a tengeri csillagok állománya. Az egyetlen sarkvidéki csontos halfajta, a jéghal is veszélybe kerülhet. "A pingvinek és a fókák most is tizedelik a populációt, és igazi ritkaság lesz a fajból, ha még a cápa és más ragadozó halak is megjelennek" - mondta Wilga.

A felmelegedés visszacsábíthatja a sarkvidékre a ragadozó rákokat is, amelyek ugyancsak több millió éve tűntek el, mert a hideg vízben kevésbé tudják kiválasztani és kiüríteni a vérükből a magnéziumot, az anyag ezért felhalmozódik, amitől az állat elkábul és végül elpusztul. A melegedő tengervíz azonban hamarosan a rákoknak is kifogástalan élőhelyet biztosít az Antarktisz körül, és már megfigyelhető, ahogy bizonyos fajok egyre közelebb és közelebb merészkednek a Déli-sarkhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását