2024. március 19. - József, Bánk

Okos találmány magyar fiataloktól

A felhasznált energia dupláját termeli meg az a napház, amellyel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata indul szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen, az épületet csütörtökön Budapesten mutatták be az építők és a szponzorok.
2012. augusztus 9. csütörtök 15:04 - HírExtra
Az épület 100 millió forintba kerül, de a teljes projekt - beleértve a madridi kiszállítást is - 200 millió forint értékű. Ennek negyedét adja a főszponzor Siemens Zrt., és ennyivel járul hozzá az állam is. A költség másik felét több mint hetven kisebb szponzor biztosítja anyagban, eszközben és készpénzben - ismertette Zeitler Balázs a projekt egyik menedzsere a bemutatón.

A ház sorozatban is gyártható lesz, és akkor már jóval olcsóbbá válik - mondta Aszódi Attila, a BMGE rektor helyettese. Dale A. Martin a Siemens Zrt. elnök vezérigazgatója azt emelte ki, hogy cége 1999 óta áll szerződéses kapcsolatban az egyetemmel, és együtt kutatják a jövő technikai megoldásait.
A ODOO nevű projekt egy olyan 45 négyzetméteres, két személyre tervezett családi ház, amely az épületen kívül egy teraszt, és az azt lezáró falat foglalja magába. A tetőn és az említett falon, összesen 60 négyzetméternyi napelem termeli a villamos energiát, ezek óránként 9 kilowattot képesek előállítani.

A falakat és a tetőt 24 centiméter vastag cellulóz - újságpapírból készült - hőszigeteléssel látták el. A padlóban és a mennyezetben lévő csőkígyó, illetve légcsatornák biztosítják a hűtést és a fűtést, amelyet levegő-víz hőszivattyú táplál. A nappali többlet energia a hálózatba kerül, az éjszakai - jóval kevesebb - áramot pedig onnan vételezi a ház.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását