2024. április 25. - Márk

Buszügyi vita a fővárosban

A fővárosi MSZP-frakció szerint az SZDSZ-frakció megsértette a koalíciós megállapodást azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés múlt pénteki rendkívüli ülésén nem a koalíciós partnerével, az MSZP-vel szavazott - közölték az MTI-vel kedden szocialista politikusok.
2008. február 20. szerda 07:42 - Hírextra

A szocialista politikusok tájékoztatása szerint a Főpolgármesteri Kabinet ülésén Steiner Pál MSZP-frakcióvezető határozottan szóvá is tette neheztelő véleményüket koalíciós partnerüknek.

A közgyűlés múlt heti ülésén az SZDSZ szavazataival került napirendre az a KDNP-javaslat, amelynek MDF-es módosítása után a közgyűlés felkérte a BKV felügyelőbizottságát, hogy 15 napon belül folytasson le teljes körű vizsgálatot a BKV használtbusz-beszerzési tenderéről.

A magukat megnevezni nem kívánó szocialisták közölték azt is, hogy a koalíciós megállapodás szerint, ha az egyik fél nem támogatja egy adott kérdés napirendre vételét, akkor a másik félnek tudomásul kell ezt vennie.

Nehezményezik a szocialisták azt is, hogy egy helyszíni ellenzéki javaslatot karolt fel az SZDSZ. Steiner Pál szóvá tette a kabinet ülésén, hogy ha nem tájékoztatják a koalíciós partnert egy adott ügyben, akkor az nem is tekinthető együttműködésnek. A szocialista frakcióvezető kifogásolta azt is, hogy az SZDSZ-en belül az ülésen többször is megoszlottak a szavazatok. Emiatt szerintük a koalíció nem tud "üzemszerűen működni".

A szocialisták abban bízva, hogy ez a helyzet nem ismétlődik meg a jövőben, nem kezdeményezik a Koalíciós Egyeztető Tanács összehívását.

Dancs Gábor elmondta, hogy az SZDSZ-nek, mint liberális pártnak általában lelkiismereti jellegű szavazásai vannak. Ha kiemelt politikai ügyről van szó, akkor előtte egyeztet a frakció, és ezután előfordulhat, hogy kötelező szavazást kérnek - jegyezte meg.

A frakcióvezető-helyettes szerint ebben az esetben az MSZP nem kért frakciószünetet, amikor a napirend tárgyalásakor felmerült ez az ellenzéki javaslat. Koalíciós egyeztetést pedig csak a napirend tárgyalása után kértek. Ezért formalizáltan nem is tudta az SZDSZ megismerni a szocialisták álláspontját - tette hozzá.

Dancs Gábor hangsúlyozta, ha az MSZP kiemelt politikai ügynek tekintette volna ezt a kérdést, akkor a napirend kapcsán kellett volna koalíciós egyeztetést kezdeményezniük. A frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy az SZDSZ-ben, mint minden demokratikus pártban, a képviselők kötött mandátum nélkül, lelkiismeretük szerint voksolnak. "Zsebszerződésekkel nálunk nincsenek lekötve a képviselők, nem tudom máshol vannak-e, de nálunk biztosan nincsenek" - szögezte le. A politikus hangsúlyozta, hogy a napirendről zajló vita során az SZDSZ teljes liberalizmussal jár el, különösen egy ilyen témánál, amit a közvélemény fokozott érdeklődésre kísér.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását