2024. május 6. - Ivett, Frida

Szoros kapcsolatot az EU-val

Azerbajdzsán szoros politikai és gazdasági kapcsolatra törekszik az Európai Unióval és így Magyarországgal is - mondta Ilham Aliyev azeri elnök hétfőn Budapesten.
2008. február 19. kedd 08:01 - Hírextra

Azerbajdzsán elkötelezettsége az Európai Unió iránt egyértelmű, ennek jele az unió szomszédságpolitikájában való részvétel és az energetikai együttműködés - hangsúlyozta Ilham Aliyev azt követően, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen díszdoktorrá avatták. Az azeri elnök állami látogatáson tartózkodik Budapesten.

Az elnök kiemelte: országának sikerült elérni a legfontosabb stratégiai célokat az elmúlt tizenhat évben. Mint mondta, a gazdasági és politikai reformok tovább folynak, csakúgy, mint az ország demokratikus fejlődése. Kiemelte: Azerbajdzsán a régió vezető országa az egy főre jutó befektetéseket tekintve.

Ilham Aliyev beszélt arról, hogy az elmúlt négy évben a világ legmagasabb gazdasági fejlődését sikerült elérni, 96 százalékos növekedéssel. Szavai szerint az elmúlt években 49 százalékról 16 százalékra csökkent a szegények aránya.

Mint elhangzott, az azeri gazdaság egyik alapja az olaj és a gáz és Azerbajdzsán nemcsak termelőként, de tranzitútvonalként is szerepet játszik.

Nemcsak energetikai együttműködésre törekszünk Magyarországgal, hanem oktatási és kulturális kooperációra is - mondta az elnök.

Ilham Aliyev hétfőn találkozott meghívójával, Sólyom László államfővel, majd három megállapodást is aláírtak az azeri és a magyar kormány képviselői. Egyrészt kormányközi gazdasági megállapodás köttetett, másrészt tárcaközi energetikai szerződést írtak alá, emellett egyezmény született a kettős adóztatás elkerüléséről.

Az MTI információi szerint a kormányközi megállapodásban szó van az olaj- és gázipari együttműködésről, vízgazdálkodási és gyógyszeripari, valamint magyar informatikai fejlesztési lehetőségekről Azerbajdzsánban. A két ország közötti kooperáció egyik része lehet a Mol és az azeri nemzeti olajvállalat együttműködése - emelték ki kormányforrások.

A posztszovjet országok az Európai Unió új tagállamaival szívesebben szóba állnak, mint a nyugatabbra fekvőekkel, "nem múlt el nyomtalanul a Szovjetunióval együtt töltött negyven év" - mutattak rá minisztériumi források. Hozzátették: bár a Kaszpi-tengeri országoknak nem mindig felhőtlen a viszonyuk egymással, igazodási pontnak tekintik a másikat. Ha Azerbajdzsán sikeres az európai együttműködésben, akkor könnyebben követheti ebben a folyamatban a jelenleg hezitáló Türkmenisztán, vagy Kazahsztán - közölték az MTI-vel.

A gazdasági minisztérium adatai szerint a jelenlegi ismeretek szerint két trillió köbméter gáza van Azerbajdzsánnak. Ez önmagában is képes lenne akár egyedül is ellátni a Nabucco-vezetéket.
A budapesti kétoldalú tárgyalásokon várhatóan nem lesz szó az azerbajdzsáni emberi és szabadságjogi helyzetről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását