2024. május 3. - Tímea, Irma

Látogatható az első világháborús alagútrendszer

Franciaországban múzeumként megnyitották azt az alagútrendszert, ahonnan az első világháborúban a szövetségesek a német vonalak elleni támadásra felkészültek.
2008. február 19. kedd 18:10 - Hírextra
A múzeumban, amelyet az észak-franciaországi Arras város Wellington kőbányájában rendeztek be, a látogatók végigjárhatják az alagutakat és interaktív kiállításokon ismerkedhetnek meg a történetükkel.
1916-ban új-zélandi bányászokat hoztak Franciaországba, hogy a krétabányákban kiépítsék a földalatti alagútrendszert. A komplex rendszerben konyhák, főhadiszállások és kórházak is voltak, és akár 20 ezer embert is elhelyezhettek benne.

Az alagútépítők a német vonalak irányába fúrtak, így a katonák a föld alatt helyezhették el az aknákat. Az alagútrendszer egyik legnagyobb mérnöki vívmánya az volt, hogy az 1917. április 9-i offenzíva után a katonák gyorsan visszatérhettek állásaikba.

A későbbi harcokban kanadai katonák elfoglalták a Vimy Ridge-i német katonai erődöt, de a sikernek nagy ára volt: 11 ezer szövetséges katona sebesült meg, közülük mintegy 3600-an elestek.
Az alagútrendszert a háború után lezárták, és csak az 1990-es években fedezték fel újra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását